29 Септември, 2023
0.0275

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

Објавено во: Економија 09 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Продолжувањето на геолошките истражувања на територијата на општина Језеро во Босна и Херцеговина го потврди постоењето на нови геолошки формации што носат злато.

Златото е потврдено на локалитетот Зекилова коса, кој се наоѓа северозападно од претходно истражуваниот локалитет Отомаљ, во рамките на истражното поле Сињаково.

Последната анализа која е направена во светски познати лаборатории, потврди постоење на поголеми количества злато кое во одредени делови на локалитетот Зекилова Коса содржи и до 4,89 грама на тон.

Споменатите истраги опфатија површина од 1,2 км2, а судејќи според досегашните резултати, зоната на истрагата се отвора понатаму на северозапад, каде се очекуваат позначајни резултати.

Дополнителните лабораториски анализи на примероците идентификувани со неодамнешните геолошки и геофизички истражувања значително го зголемија нашиот истражувачки интерес за локалитетот Зекилова Коса. Понатамошното следење на овие одлични резултати е несомнено оправдано и очекуваме да добиеме согласност од локалната самоуправа за продолжување на геолошките истражувања што е можно поскоро.Нашите геолози преку систематско истражување на почвата открија возбудливи површински аномалии во области кои никогаш не биле предмет на современи геолошки истражувања.Нашата компанија ги спроведе овие геолошки активности во консултација со сите заслужни фактори, т.е. претставници на локалните заедници и геолошки експерти, ставајќи строг фокус на исклучително важна практика за заштита на животната средина.Со нетрпение очекуваме продолжување на геолошките истражувачки работи на споменатиот локалитет и транспарентно објавување на можни значајни истражувачки резултати, бидејќи ваквите наоди се од исклучителна важност, како за нашата компанија, така и за самата локална заедница, но и за Републиката. на Српска“, изјави Младен Лујиќ, извршен директор на компанијата. Lykos Balkan Metals.

А на почетокот на 2023 година, лабораториските наоди од геолошките истражувања на три локации веќе го потврдија постоењето на златноносните геолошки формации на локалитетот Отомаљ, кои достигнуваат и до неверојатни 27,5 грама на тон во континуитет од дури 60 метри.

Можеби ќе ве интересира

ЕКСПО СЕКТОРОТ СЕ ВРАЌА ВО ИГРА - значајни успеси после паузата од пандемијата

ЕКСПО СЕКТОРОТ СЕ ВРАЌА ВО ИГРА - значајни успеси после паузата од пандемијата

Ѓорѓе Војновиќ е реизбран за член на Одборот на директори на Триглав Осигурување АД

Ѓорѓе Војновиќ е реизбран за член на Одборот на директори на Триглав Осигурување АД

Во која европска земја има најмногу слободни работни места?

Во која европска земја има најмногу слободни работни места?

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧИТЕ, ГОРИВАТА ИМААТ НОВИ ЦЕНИ - еве кој ќе се израдува, а кој ќе остане рамнодушен

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧИТЕ, ГОРИВАТА ИМААТ НОВИ ЦЕНИ - еве кој ќе се израдува, а кој ќе остане рамнодушен

Пелетите остануваат со повластена даночна стапка, како и дигиталните учебници

Пелетите остануваат со повластена даночна стапка, како и дигиталните учебници

АПИС: Државна лотарија да ја преиспита одлуката за организирање игри на среќа на интернет

АПИС: Државна лотарија да ја преиспита одлуката за организирање игри на среќа на интернет

Бектеши: Зимоска ќе имаме поевтино јужно овошје

Бектеши: Зимоска ќе имаме поевтино јужно овошје

ЗАПАДЕН БАЛКАН МЕЃУ ПОЛИТИКАТА, ЕКОНОМИЈАТА И ЕУ: Отстранувањето на бариерите е заеднички сон на сите земји, но колку е тоа реално?

ЗАПАДЕН БАЛКАН МЕЃУ ПОЛИТИКАТА, ЕКОНОМИЈАТА И ЕУ: Отстранувањето на бариерите е заеднички сон на сите земји, но колку е тоа реално?

Инспекторите затворија уште пет маркети поради ненамалени цени

Инспекторите затворија уште пет маркети поради ненамалени цени