13 Јули, 2020
0.0195

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

Објавено во: Финансии, Корона Вирус 24 Мај, 2020

Херц, една од најголемите рент-а-кар компании во светот, оди во стечај. 

Раководството на компанијата соопшти дека додека трае стечајната постапка, Херц ќе продолжи да ги врши дејностите.

Koмпанијата претходно беше принудена да продаде дел од својот автопарк, а во мај е донесена одлука да отпушти половина од вработените. Вкупниот долг на компанијата е  17 милијарди долари.

Херц е една од најголемите рент-а-кар компании во светот и поседува повеќе од 10 илјади точки за изнајмување на превозни средства во 150 земји во светот. 

Таа е и една од најстарите рент-а-кар сервиси, основана е во 1918 година во Чикаго.

Одат во стечај поради пад на работата поради пандемијата на Ковид - 19. 

Светот трпи огромни штети поради пандемијата. 

Многу земји се соочуваат со пад на БДП. 

Можеби ќе ве интересира

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“