22 Април, 2018
0.1422

Биткоинoт е меур, вели економист добитник на Нобеловата награда

Објавено во: Финансии 07 Септември, 2017

Биткоинот е меур, вели економист добитник на Нобеловата награда кој го предвидел колапсот на домувањето. 

Кога станува збор за меурчиња, економистот од Јеил, добитник на Нобеловата награда, Роберт Шилер знае за што зборува.

Шилер славно забележал можен меур за домување во 2003 година, неколку години пред да се разнесе. Тој е, исто така, автор на најпродаваната книга за оваа тема, Ирационално изобилство.

Значи, најверојатно треба да обрнеме внимание кога вели дека биткоинот одговара на истиот тип меурчиња

Во новото интервју Шилер беше замолен да го именува најдобриот пример за ирационално изобилство или шпекулативен меур што сега може да го разгледа.

Тој не се двоумеше во својот одговор.

„Најдобар пример во моментов е биткоин"- рече тој.

Вели дека тоа е поврзано со мотивирачкиот квалитет на приказната за биткоинот, а тоа го забележал кај студентите. 

„Почнувате да зборувате за биткоин и тие се возбудени! И мислам, што е толку возбудливо? Треба да размислуваме како хумани луѓе. Каква е оваа приказна за биткоинот? Биткоинот се искачи на 718% само во изминатата година, а во петокот речиси достигнал 5.000 долари. Ако сте купиле 100 долари биткоин пред една година, денес ќе вредат над 800 долари“ - вели економистот. 

Шилер вели дека меурот е делумно поткрепен со нарацијата што го опкружува  невообичаеното создавање, и овој момент на вознемиреност во општеството.

Целиот текст можете да го прочитате тука

Можеби ќе ве интересира

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

Се здружија 15 банки од Македонија

Се здружија 15 банки од Македонија

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Германски аеродром бара работници

Германски аеродром бара работници