25 Март, 2018
0.1210

Бордињон: Фискален совет без независни членови нема поента

Објавено во: Финансии 17 Септември, 2017

Новата Влада најави дека планира воведување фискален совет за контрола како се трошат парите од буџетот, но допрва ќе се анализира какви да бидат неговите овластувања. Масимо Бордињон, член на ваквото тело на Европската Комисија, во интервју за Алсат М, вели дека главна задача на фискалниот совет е да даде независно гледиште на политиката на трошење на јавните пари.

„Првата важна работа е независноста. Ако имате фискален совет кој на некаков начин е зависен од политичките партии или од Владата, тоа никогаш нема да функционира. Независност значи да биде составен од луѓе кои ќе бидат таму X години и кои нема да зависат од владини одлуки“, вели Масимо Бордињон, член на Европскиот фискален борд.

Според Бордињон, формирањето фискален совет овозможува поголема транспарентност што значи увид на граѓаните во тоа како се трошат нивните пари. Тој мора да биде составен од стручни луѓе кои ја разбираат проблематиката. Во однос на дилемата дали да има само советодавна улога или и право на вето на одлуките на Владата, за Бордињон поприфатива е првата опција.

„Една работа е извршната власт. Тоа е Владата, таа е избрана од граѓаните. Има мандат да прави одредени работи и треба да има можност да ги направи тие работи. Друга работа е фискалниот чувар кој следи што прави владата во однос на буџетските прашања и вели јас мислам дека ова не функционира. Да се има можност за вето, според мене, е премногу, бидејќи тогаш на техничко тело ќе му дадете можност да става вето на однесувањето на владата, која што ги рефлектира желбите на граѓаните“, додава Бордињон.

Според планот на Министерството за финансии телото треба да биде формирано до 2019 година и државата да ја чини по 165.000 евра годишно. Целото интервју со Масимо Бордињон ќе можете да го погледнете во новото издание на „Економски магазин“, кое ќе се емитува во среда во 22 часот и 30 минути.


Можеби ќе ве интересира

ВЕТЕНА ЗЕМЈА: Се отвора врата и ќе им даваат четири пати повисоки плати

ВЕТЕНА ЗЕМЈА: Се отвора врата и ќе им даваат четири пати повисоки плати

По големиот пик МБИ10 индексот паѓа цела недела

По големиот пик МБИ10 индексот паѓа цела недела

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот