25 Јуни, 2022
0.0293

Брзите кредити се „скапи“ и со краток рок на враќање, но граѓаните ги бараат се повеќе

Објавено во: Економија 23 Јуни, 2022

Добивај вести на Viber

Дури 414.000 побарувања на брзи кредити имало во 2021, според извештајот на Македонскоот кредитно биро за минатата година, што покажува дека побарувачката кај граѓаните за овие заеми со повисоки каматни стапки и пократок рок на враќање е енормно зголемена.

Бројката на направени проверки на инсолвентноста на потенцијалните должници кај финансиските друштва, покажуваат дека бројката за една година се зголемила за дури 64,1 отсто. Во 2020 имало 252.416 проверки на клиенти, а во 2019 бројот на издадени извештаи на финансиските друштва изнесувал 310.906.

„Зголемениот број на повлечени извештаи се должи на зголемената деловна активност на финансиските друштва во 2021 година и зачленувањето на нови друштва лиценцирани за вршење вакви активности“, се вели во извештајот.

Интересот за брзи кредити е уште поголем, велат од Македонско кредитно биро, затоа што не сите од 30-тината финансиски друштва колку што ги има во земјата се корисници на нивните услуги.

- Најголемата причина за зголемениот интерес е тоа што намалената активност поради Ковид 19 во 2020 се надомести во 2021, но и бројот на финансиски друштва се зголеми, иако сите од нив не се наши членки. Инаку бројката од 414.000 издадени извштаи не кореспондира со тоа колкав број на брзи кредити се одобрени, затоа што за едно лице може истовремено да побараат извештаи пет финансиски друштва, велат од МКБ.

Како споредба, зголемувањето на бројката на проверки на лицата што бараат кредити кај банките е постабилна. Таму имало 569.127 проверки на кредитобаратели лани. Во споредба со една година претходно издадени се за 31,1 проценти повеќе извештаи на банките. Во 2020 активноста била 433.887, во 2019 бројката изнесувала 542.389, а во 2018 имало 553.803 проверки.

Од финансиските друштва кои ги контактиравме велат дека не станува збор за криза кај граѓаните, туку дека во прашање е зголемување на понудата.

- Има нови и иновативни понуди и услуги, а во меѓувреме се зголеми и бројот на финансиските друштва кои се подостапни за граѓаните. Треба да се спомене дека има и се поголем број на барања за рефинансирање на заем претходно добиен од друго место, ни рекоа од едно од најпопуларните финансиски друштва во земјата.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

МОРАМЕ ДА ЈА ПОСКАПИМЕ СТРУЈАТА, НА СВЕТСКО НИВО ЦЕНАТА ЕНОРМНО СЕ ЗГОЛЕМИ - ЕСМ за понудената цена за седум евра повисока од претходно

МОРАМЕ ДА ЈА ПОСКАПИМЕ СТРУЈАТА, НА СВЕТСКО НИВО ЦЕНАТА ЕНОРМНО СЕ ЗГОЛЕМИ - ЕСМ за понудената цена за седум евра повисока од претходно

ОТПРЕМНИНА ОД 1.000 ЕВРА ГОДИШНО ЗА СИТЕ 500 РАБОТНИЦИ КОИ ЌЕ БИДАТ ВИШОК - работниците на Фиат кај Вучиќ, еве кои се барањата

ОТПРЕМНИНА ОД 1.000 ЕВРА ГОДИШНО ЗА СИТЕ 500 РАБОТНИЦИ КОИ ЌЕ БИДАТ ВИШОК - работниците на Фиат кај Вучиќ, еве кои се барањата

ЦЕНИТЕ НА НАФТАТА ОД УТРОВО ВО ПОРАСТ - пазарот на криптовалути позелене

ЦЕНИТЕ НА НАФТАТА ОД УТРОВО ВО ПОРАСТ - пазарот на криптовалути позелене

Нетфликс отпушта 300 вработени, компанијата со мерки за намалување на загубите

Нетфликс отпушта 300 вработени, компанијата со мерки за намалување на загубите

ЕСМ нуди за 17 отсто поскапа струја кон ЕВН, финалната цена ќе ја утврди Регулаторна

ЕСМ нуди за 17 отсто поскапа струја кон ЕВН, финалната цена ќе ја утврди Регулаторна

Го тестиравме Huawei Watch GT Pro 3 - Моќен придружник за поголем успех

Го тестиравме Huawei Watch GT Pro 3 - Моќен придружник за поголем успех

ЛИТАР ГОРИВО ВО ЕУ НАБЛИЖУВА КОН ТРИ ЕВРА: Најскап бензин возат Финците, но и во Грција е скоро 2 и пол евра

ЛИТАР ГОРИВО ВО ЕУ НАБЛИЖУВА КОН ТРИ ЕВРА: Најскап бензин возат Финците, но и во Грција е скоро 2 и пол евра

ФАБРИКА „КАРПОШ“ ЌЕ КУПУВА ГРАДЕЖНО ЗЕМЈИШТЕ - одлуката ја донесе Собранието на акционери, сумата е 772 илјади евра

ФАБРИКА „КАРПОШ“ ЌЕ КУПУВА ГРАДЕЖНО ЗЕМЈИШТЕ - одлуката ја донесе Собранието на акционери, сумата е 772 илјади евра

Земјоделци и фармери за три месеци во осигурување вложија 2 милиони евра

Земјоделци и фармери за три месеци во осигурување вложија 2 милиони евра