07 Април, 2020
0.0252

ЧЕТИРИ НАЧИНИ КАКО ЌЕ ЗАВРШИ ПАНДЕМИЈАТА - кеде демне најголемата опасност

Објавено во: Свет, Корона Вирус 26 Март, 2020

Ако ги искористиме постојните лекови кои ветуваат најмногу во борбата против коронавирусот, крајот на пандемијата може да дојде побрзо отколку што мислат повеќетемина. 

Оваа теза во авторски текст за Фокс њуз ја изнесе еден од водечките епидемиолози на Америка, Вилијам Хаселтајн, кој неодамна се врати од Вухан, од кинески-американски самит за здравство.

Хаселтајн вели дека сегашната епидемија на вирусот корона (КОВИД-19) не е неочекувана кај научниците и предупредува дека ќе се соочиме и со други биолошки закани.

Сепак, тој верува дека ова е можност да се создадат лекови чии развој престана по претклиничките студии, бидејќи претходните епидемии престанаа.

„Среде епидемиите САРС и МЕРС (респираторен синдром предизвикан од коронавирус 2012), беа развиени лекови-кандидати кои ги таргетираат клучните протеини на коронавирусот во лабораториски и претклинички студии, но никогаш не беа развиени до ниво на клинички тестирања. Ова е затоа што немаше пазар за овие лекови, така што ниту една влада не беше подготвена да го гарантира нивното купување. За среќа, денеска има обновен интерес за брз развој на овие лекови “, пишува д-р Хаселин.

Пандемијата на вирусот Крун ќе заврши, продолжува Хаселин, без разлика колку непобедливо може да изгледа денес. Единственото прашање е - како, и Хаселтајн

Пандемијата на вирусот корона, пишува тој, ќе заврши, без оглед колку таа денеска изгледа непобедлива. Единствено прашање е како, а Хаселтајн наведува четири можни начини.

Вирусот на корона станува сезонски

Ако се испостави дека вирусот корона е сезонски, тоа значи дека бројот на нови случаи ќе се намали како што времето станува потопло. Но, во ова сценарио, вирусот корона ќе се врати кога повторно ќе залади.

„Можеме само да се надеваме дека дотогаш здравствените системи ќе бидат подобро подготвени да помогнат во закрепнувањето на оние кои се сериозно болни“, нагласува Хаселтајн.

Колективен имунитет

Се создава кога доволен дел од популацијата ќе се зарази, ќе закрепне и ќе развие природен имунитет. Проблемот овде е што развојот на колективниот имунитет ќе бара значително време.

„Додека чекаме, можно е да умрат 200.000 до 1,7 милиони луѓе во Америка“, предупредува Хаселтајн.

Развој на вакцини

Ова, според него, има смисла кога вакцината би им била достапна на сите. Најмалку пет вакцини се во фаза на развој, со една се почна со клинички испитувања оваа недела.

Тоа е ветувачки развој, но проблемот тука е временскиот период. Во најдобар случај, ќе бидат потребни месеци пред вакцината да биде достапна за масовно производство.

Развој на тераписки лекови

Друго сценарио е брз развој на тераписки лекови кои третираат респираторна инфекција и, во зависност од лекот, го спречуваат нејзиното повторување.

Една опција е комбинација на анти-рибонуклеинска киселина (РНК) вирусни лекови кои целат во центарот на вирусот корона одговорен за денешната пандемија.

„Имаме можност, сега е прашање на правилно водство за да можеме да се придвижиме кон крај на тековната пандемија“, наведува Хаселтајн, додавајќи дека кога тоа ќе се случи, не смееме да ги забораваме лекциите што ги учиме денес.

Во иднина, како што укажува, ќе се појават и некои други смртоносни вируси на корона и други смртоносни и преносливи форми на грип, глобалното ширење на туберкулоза и бактерии отпорни на антибиотици.

„Епидемијата на коронавирус е уште една лекција од природата која ја игхориравме во минатото. Ако ја игнорираме и во иднина, може да бидеме во уште поголема опасност “, заклучи д-р Хаселтајн, поранешен професор на Харвард и основач на Одделот за истражување на рак и ХИВ на Универзитетот.

Можеби ќе ве интересира

Инфицирани повеќе од 1 милион и 300.000 луѓе во светот, Франција на врвот по број на починати за 24 часа

Инфицирани повеќе од 1 милион и 300.000 луѓе во светот, Франција на врвот по број на починати за 24 часа

Борис Џонсон е на интензивна нега

Борис Џонсон е на интензивна нега

БРОЈАТ ЖРТВИ: Шпанија и Италија имаат над 600 починати за 24 часа

БРОЈАТ ЖРТВИ: Шпанија и Италија имаат над 600 починати за 24 часа

Болничар опиша што преживуваат луѓе на респиратори: Стравот во нивните очи ме скрши

Болничар опиша што преживуваат луѓе на респиратори: Стравот во нивните очи ме скрши

Мобилните оператори во Британија молат да не им се палат 5Г-антените

Мобилните оператори во Британија молат да не им се палат 5Г-антените

Борис Џонсон прима кислород

Борис Џонсон прима кислород

СЗО: И децата може да развијат тешка клиничка слика и да умрат од вирусот

СЗО: И децата може да развијат тешка клиничка слика и да умрат од вирусот

МОЖЕБИ ЌЕ БИДЕШ ТИВОК УБИЕЦ БЕЗ ДА ЗНАЕШ: Вирусот се пренесува и преку зборување, носи маска

МОЖЕБИ ЌЕ БИДЕШ ТИВОК УБИЕЦ БЕЗ ДА ЗНАЕШ: Вирусот се пренесува и преку зборување, носи маска

НЕПОПРАВЛИВА ГРЕШКА: Во единствената болница во Њујорк за пациенти без вирусот, хоспитализирани заразени со Ковид 19

НЕПОПРАВЛИВА ГРЕШКА: Во единствената болница во Њујорк за пациенти без вирусот, хоспитализирани заразени со Ковид 19