10 Август, 2020
0.0211

Дали сме пред социјална криза?

Објавено во: Економија, Корона Вирус 01 Август, 2020

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) тврди дека на повидок е социјална криза. 

Според нив, неформирањето на влада и свесното одолговлекување на нејзиното формирање влијае на целата ситуација од економски аспект. 

Додаваат дека секое економско продлабочување на кризата води кон социјална криза и губење голем број работни места. 

Сметаат дека најпогодени ќе бидат работниците кои се дел од сивата економија. 

„Мораме да ја споменеме и злоупотребата на Уредбата за финансиска помош на компаниите кои примиле помош од државата, а не ги исплатиле платите. Оваа злоупотреба најостро ја осудуваме и сметаме дека Владата и релевантните државни институции не требало да дозволат да се злоупотреби уредбата, а за компаниите соодветно да се санкционираат, а работниците во најкус можен рок да се обесштетат. Покрај оваа злоупотреба, до нашата правна служба имаме пријавено и случаи каде се прекршува правото на користење на годишен одмор каде работодавачите најчесто ги одобруваат барањата, а потоа за време на годишниот одмор се повикуваат вработените на работното место“, велат од КСС.

Од СДСМ најавија дека по 4 август почнуваат разговори за составување на Влада. 

Премиерот Оливер Спасовски вчера изјави дека очекува дека брзо ќе се формира Владата. 

Можеби ќе ве интересира

Не е само златото, ќе поскапува и среброто

Не е само златото, ќе поскапува и среброто

ЈOВАНОВИЌ ЗА СТРУЈАТА: За луѓе што живеат со 40 денари на ден тоа се огромни пари

ЈOВАНОВИЌ ЗА СТРУЈАТА: За луѓе што живеат со 40 денари на ден тоа се огромни пари

Владата денеска со пријави против работодавачите кои зедоа државни пари а не исплатија плати

Владата денеска со пријави против работодавачите кои зедоа државни пари а не исплатија плати

Табаку: Бизнис од 1,3 милијарди евра се пресели од Албанија во Северна Македонија

Табаку: Бизнис од 1,3 милијарди евра се пресели од Албанија во Северна Македонија

АД МЕПСО: Плаќаат високи сметки за мобилен телефон и интернет, а се бунат за поскапување на струјата

АД МЕПСО: Плаќаат високи сметки за мобилен телефон и интернет, а се бунат за поскапување на струјата

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

НЛБ „короната“ не ја плаши, кредитирањето расте! Колкава е добивката?

НЛБ „короната“ не ја плаши, кредитирањето расте! Колкава е добивката?

Денеска истекува рокот: Има ли некој 300 милиони евра за гасифицирање на Македонија?

Денеска истекува рокот: Има ли некој 300 милиони евра за гасифицирање на Македонија?