14 Ноември, 2019
0.0184

Даночна тајна е како УЈП го наплатува данокот од најголемиот должник ТЕ-ТО

Објавено во: Економија 01 Ноември, 2019

Должат милиони за даноци и придонеси, но не се знае како државата се обидува да им ги наплати парите на фирмите и граѓаните кои не плаќаат. Управата за јавни приходи како даночна тајна ги третира активностите што ги превзема кон фирмите должници. Оттаму не откриваат со кои конкретни мерки се обиделе да ги наплатат парите од моментно најголемиот должник во државата – гасната централа ТЕ-ТО. Фирмата против која се поднесени кривични пријави од финансиската полиција до Јавното обвинителство за лажен стечај и дејства со кои се испрани пари моментно на УЈП и должи 998 милиони денари и е прва компанија на листата должници.

Фактор праша како ќе и се наплатат парите со оглед на тоа што за фирмата има и истрага и пријави и што конкретно сега се планира, но од УЈП велат дека тоа е тајна.

„Согласно член 9 од Законот за даночна постапка, бараните информации и податоци чиешто доставување може да има штетни последици и може да претставува повреда на доверливоста на постапката, не се предмет на комуникација со јавноста и имаат третман на даночна тајна, освен објавените податоци  на веб страницата на Управата за јавни приходи во Листа на должници на доспеани и неплатени долгови по основ на данок на додадена вредност, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување како и акцизи и царини, стои во одговорот од УЈП.

На листата на УЈП ТЕ-ТО не е единствен должник, туку има околу 2.000 фирми и уште 2.500 граѓани. Сите тие должат над десет милијарди денари. Сепак повеќето се долгогодишни должници, а некои од нив се и пропаднати фирми и фирми во стечај.

За моментно најголемиот должник ТЕ-ТО, во јуни годинава Управата за Финансиска полиција поднесе пријави за сомнеж за лажен стечај, злупотреба на службена положба и овластување, но и перење пари во Македонија од трансакции за кои во Русија се водат истраги за криминал. Сомнежите се дека станува збор за испрани над седум милијарди денари или над 100 милиони евра. 

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

СПАС ВО ПОСЛЕДЕН ЧАС: Германија избегна рецесија

СПАС ВО ПОСЛЕДЕН ЧАС: Германија избегна рецесија

Заев- Мицотакис: Економските односи меѓу двете земји бележат нагорен тренд

Заев- Мицотакис: Економските односи меѓу двете земји бележат нагорен тренд

Kолективна трговска ознака за производите од грчката област Македонија e „Macedonia the GReat”

Kолективна трговска ознака за производите од грчката област Македонија e „Macedonia the GReat”

Драматични прогнози за потрошувачката на нафта во иднина

Драматични прогнози за потрошувачката на нафта во иднина

Пратениците дадоа зелено светло за минималец од 14.500 денари

Пратениците дадоа зелено светло за минималец од 14.500 денари

Заев: Работиме бизнис дијаспората да го донесе капиталот во Македонија

Заев: Работиме бизнис дијаспората да го донесе капиталот во Македонија

ЌЕ ИМА ПАРИ ЗА СОЦИЈАЛЦИТЕ - во Буџетот за социјални трансфери ќе одат 1,9 милијарди евра

ЌЕ ИМА ПАРИ ЗА СОЦИЈАЛЦИТЕ - во Буџетот за социјални трансфери ќе одат 1,9 милијарди евра

Историски највисок буџет за историски избори - Како ќе се справи економијата?

Историски највисок буџет за историски избори - Како ќе се справи економијата?

ИМА ДВЕ ЌУКИ, КРЕДИТ, ПУШКА И ПИШТОЛ: Каков имот поседува новиот потпретседател на Собранието Рамчиловиќ

ИМА ДВЕ ЌУКИ, КРЕДИТ, ПУШКА И ПИШТОЛ: Каков имот поседува новиот потпретседател на Собранието Рамчиловиќ