28 Јануари, 2023
0.0243

ДЕНАРИТЕ СЕ ВРАТИЈА ВО МАКЕДОНСКИТЕ БАНКИ – во декември раст за дури 150 милиони евра

Објавено во: Финансии 23 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Денарите се вратија во македонските банкарски канали. Овој заклучок може слободно да се извлече ако се погледнат најновите податоци што ги објави Народна банка на Македонија, кои говорат дека само во декември лани, во домашните банки влегле нови заштеди во денари од базата на домаќинствата за дури 150 милиони евра!

Да одиме со ред, што всушност покажуваат најновите бројки на централната банка.

На крајот на декември лани, во домашниот банкарски сектор кој брои 13 банки, граѓаните и компаниите чувале близу осум милијарди евра.

Односно, на крајот на декември вкупните депозити во банките биле на ниво од 7,992 милијари евра.

Во однос на еден месец претходно, тоа е зголемување за дури 202 милиони евра, односно во октомври во однос на ноември.

Да ги погледнеме заштедите на домаќинствата, главниот мотор на штедењето и клучните извори на депозити на банките.

Овде треба да се напомене дека штедните влогови на граѓаните од пред неколку месеци ја надминаа границата од пет милијарди евра, достигнувајќи на крајот на декември лани сума од 5,25 милијарди евра. Во однос на ноември тоа е зголемување за близу 139 милиони евра, што е причично солиден месечен пораст.

Но, она што е прилично фасцинантно и охрабрувачки е дека во декември всушност растеле само денарските заштеди, наспроти оние во странска валута, каде е регистрирано дури и намалување.

Или, податоците на НБМ покажуваат дека на крајот на декември лани денарските влогови достигнале износ од 2,52 милиони евра, што е пораст за дури 148 милиони евра во однос на претходниот месец.

Додека, пак, кај штедните влогови кои се чуваат во странска валута и кои сеуште се на вкупна поголема сума од денарските, во декември минатата година било регистрирано намалување, за 9,5 милиони евра.

Ова значи дека во декември 2022 година, не само што во банките влегле нови 139 милиони евра како влогови во денари, дадени на доверба на банкарскиот сектор, туку и 10 милиони евра се конвертирале од евра во денари.

Денарските влогови со сегашната сума од 2,52 милијарди евра, се дури поголеми и во однос на декември 2021 година, кога војната во Украина и не беше ни започната, што практично значи дека се вратиле на предвоеното ниво.

Како што е познато, Народна банка на Македонија во повеќе наврати ја зголеми основната камата, а презеде и серија мерки со цел токму да се стимулира денарското штедење, односно банките да даваат повисоки камати на денарските штедни влогови.

Тоа и беше причина што банките ги зголемија во неколку наврати каматните стапки на денарските депозити, а заедно и со успешните пораки на НБМ дека девизниот курс на денарот е стабилен, вроди со плод и веројатно тоа се главните причини што граѓаните, односно домаќинствата, ги вратија своите штедни влогови во банките во домашната валута.

Тоа следува откако неколку месеци претходно, особено откако почна војната, а инфлацијата драматично се зголеми, граѓаните беа сензитивни и повлекуваа од своите денарски заштеди во банките, за што улога секако и изигхра вложувањето на пари во станови, што, пак, драстично го поскапе станбениот квадрат, особено во главниот град на земјава.

Сепак, каматние стапки на депозитите сеуште се ниски и дестимулативни за штедачите, особено ако се направи споредба со далеку повисоките камати на кредитите кои ги одобруваат банките.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

КАМАТИТЕ ЌЕ МОРА ДА РАСТАТ - шефот на Бундесбанката најавува ново зголемување на каматните стапки

КАМАТИТЕ ЌЕ МОРА ДА РАСТАТ - шефот на Бундесбанката најавува ново зголемување на каматните стапки

Комерцијална банка гази! Кредитирањето порасна 100 милиони евра, профитот проби 35 милиони евра, колкава ќе биде дивидендата?

Комерцијална банка гази! Кредитирањето порасна 100 милиони евра, профитот проби 35 милиони евра, колкава ќе биде дивидендата?

НИ БАНКАРИТЕ НЕМА ДА БИДАТ ПОШТЕДЕНИ - банкарските гиганти ја спремаат најжешката рунда на откази од 2008 година наваму

НИ БАНКАРИТЕ НЕМА ДА БИДАТ ПОШТЕДЕНИ - банкарските гиганти ја спремаат најжешката рунда на откази од 2008 година наваму

ДОДЕКА АЗИСКИТЕ БЕРЗИ РАСТАТ, ВОЛСТРИТ СТАГНИРА - фокусирани се на заработката на компаниите кои забележаа повисоки профити

ДОДЕКА АЗИСКИТЕ БЕРЗИ РАСТАТ, ВОЛСТРИТ СТАГНИРА - фокусирани се на заработката на компаниите кои забележаа повисоки профити

БЕСИМИ: РАКОВОДИТЕЛИ СИ ЗАМИНУВААТ ЗА ПОДОБРИ УСЛОВИ И ПЛАТИ, од 700 сега во МФ има околу 400 вработени

БЕСИМИ: РАКОВОДИТЕЛИ СИ ЗАМИНУВААТ ЗА ПОДОБРИ УСЛОВИ И ПЛАТИ, од 700 сега во МФ има околу 400 вработени

СТАТИСТИКА СО НОВИ ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИТЕ, еве колку изнесувала нето платата во ноември

СТАТИСТИКА СО НОВИ ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИТЕ, еве колку изнесувала нето платата во ноември

БИТКОИНОТ ВО МИНАТАТА НЕДЕЛА СКОКНА ЗА 12 ОТСТО - и покрај падот на акците и банкротот на Џенезис

БИТКОИНОТ ВО МИНАТАТА НЕДЕЛА СКОКНА ЗА 12 ОТСТО - и покрај падот на акците и банкротот на Џенезис

ЗАПЛЕНЕТ ИМОТ ВРЕДЕН РЕЧИСИ 700 МИЛИОНИ ДОЛАРИ - федералните обвинители располагаат со акции, но и со готовина

ЗАПЛЕНЕТ ИМОТ ВРЕДЕН РЕЧИСИ 700 МИЛИОНИ ДОЛАРИ - федералните обвинители располагаат со акции, но и со готовина

КОЈ ГИ КУПИ СРПСКИТЕ ОБВРЗНИЦИ ОД РЕЧИСИ ДВЕ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ - еве од каде потекнуваат фондовите и другите финансиски играчи

КОЈ ГИ КУПИ СРПСКИТЕ ОБВРЗНИЦИ ОД РЕЧИСИ ДВЕ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ - еве од каде потекнуваат фондовите и другите финансиски играчи