19 Август, 2019
0.0171

Димковски: Лозарите не треба да стравуваат за откупот

Објавено во: Агробизнис 07 Август, 2019

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство целосно ќе го следи откупот на грозје годинава, ова го најави министерот, Трајан Димковски кој денес го псоети хидро системот „Марена“, Тиквешко.

Министерот им вети на лозарите дека во текот на бербата нема да бидат сами. 

Димковски, посочи дека оваа година квалитетот на грозјето е добар и дека производителите на грозје не треба да се грижат за откуп, според анализите што биле направени се очекувале од 5 до 10 милиони килограми грозје да се понуди повеќе на пазарот, но министерот информираше дека е разговарано со винариите и дека ќе се направат напори и тоа грозје да се откупи.

Исто така, при посетата на хидро системот Димковски рече дека се прифатливи барањата на лозарите, за одредувањето на шеќерните единици да се вклучи и науката преку земјоделскиот  факултет.


Можеби ќе ве интересира

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Димковски: Денеска се исплатија 106 милиони денари за интервентната мерка за индустриско јаболко

Димковски: Денеска се исплатија 106 милиони денари за интервентната мерка за индустриско јаболко

МЗШВ: Со користење на семенски материјал и искористување на субвенциите може да се постигнат рекордни резултати

МЗШВ: Со користење на семенски материјал и искористување на субвенциите може да се постигнат рекордни резултати