17 Ноември, 2019
0.0158

Димковски: Продолжуваме да поддржуваме манифестации за промоција на земјоделски производи

Објавено во: Агробизнис 30 Август, 2019

Денеска министерот Трајан Димковски беше на отварањето на првиот Агро саем,  кој се одржува во Струмица. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство континуирано преку финансиска поддршка ги поддржува ваквите манифестации, преку Програмата за рурален развој со финансиска поддршка од  2 000 евра ги поддржуваме земјоделските здруженија коишто имаат идеја за организација на вакви настани, преку кои се промовираат домашните земјоделски производи.

„За првиот јавен повик за користење на техничка поддршка за организирање и спроведување на манифестации за промоција на земјоделските производи во Република Северна Македонија, конкурираа 56 здруженија од кои 47 ги исполнија условите. Во тек е нов јавен повик којшто трае до крајот на овој месец. Ги повикувам сите заинтересирани да конкурираат и преку разни локални манифестации и саеми да го промовираат домашното земјоделско производство. Локалните манифестации се важни за промоција на земјоделските производи како и за воспоставување на контакти помеѓу земјоделците и компаниите од агро-секторот. Здружението „Про агро фармери“ ја препозна потребата и преку денешниот саем прави добра промоција на регионот кој е најважен за производство на градинарски култури“, изјави министерот Димковски.

Преку реализација на ваквите мерки се дава сериозен сигнал дека министерството и Владата на Република Северна Македонија, освен што се фокусирани на креирање на мерки кои го развиваат агро – секторот, посветено преку Програмата за рурален развој, создаваат и услови за промоција на домашните производи.

Можеби ќе ве интересира

НЕКОЛКУ КЛУЧНИ ПРОБЛЕМИ: Еве што ги загрижува производителите на мед

НЕКОЛКУ КЛУЧНИ ПРОБЛЕМИ: Еве што ги загрижува производителите на мед

Димковски: Имаме јасна стратегија за максимална поддршка за пчеларството преку Програмите за финансиска поддршка на земјоделството и ИПАРД 2 програмата

Димковски: Имаме јасна стратегија за максимална поддршка за пчеларството преку Програмите за финансиска поддршка на земјоделството и ИПАРД 2 програмата

Со изградбата на системот „Равен- Речица“ ќе се обезбеди квалитетно наводнување

Со изградбата на системот „Равен- Речица“ ќе се обезбеди квалитетно наводнување

Собранието ги усвои измените на Законот за вино, се олеснуваат условите за производство на вино во малите семејни винарии

Собранието ги усвои измените на Законот за вино, се олеснуваат условите за производство на вино во малите семејни винарии