15 Мај, 2024
0.0272

Димовски на одбележувањето на Денот на тутунските работници во Прилеп

Објавено во: Агробизнис 04 Април, 2013

Добивај вести на Viber

На шест најдобри тутунопроизводители и на 41 успешен тутунар денеска во Прилеп им беа врачени признанија и награди за достигнувањата во производството на оваа индустриска култура, по повод 4 април-Денот на тутунските работници и на производителите.

Воедно Сојузот на тутунските здруженија која ја организираше свеченоста одбележа и 60 години постоење. На денешен ден 140 години од постоењето одбележува и Прилепскиот тутунски комбинат, основоположникот на тутунската индустрија во Македонија.

Министерот за земјоделство Љупчо Димовски обраќајќи им се на тутунарите нагласи дека околу 22 отсто од земјоделците во државата се посветени на производството на ориенталниот тутун, а извозот е 3,2 насто од бруто домашниот производ.

- Во 2012 година се склучени 29.090 договори за производство на тутун, што е работа за 30 илјади семејства, а во тутунското стопанство работат 3.000 лица и околу 2.000 сезонски работници. Тутунскиот сектор директно влијае врз економијата во државава, зашто 30 отсто од буџетот се полни од работењето на тутунските компании по основ на даноци и други давачки, рече Димовски.

- Согласно националната програма до 2017 производството на тутун ќе се поддржува со 60 денари за секој произведен и откупен килограм тутун, а од 2014 поддршката ќе биде условена со воведени принципи за добра земјоделска практика, истакна Димовски.

Тутунот е исплатлив потврдуваат производителите. Еден од наградените Ицко Митрески од Мало Коњари произведува седум декари тутун, останува со тутунопроизводството за кое вели дека е исплатливо, особебно со владините субвенции од 60 денари за килограм.

Првонаградените тутунари на денешната пригодна свеченост добија машини за нижење тутун, а беа поделени и други соодветни награди за најуспешните тутунари во земјава.

Можеби ќе ве интересира

ПОЧНА СОБИРАЊЕТО И ОТКУПОТ НА ПЕЧУРКИ: Дали е на повидок успешна сезона?

ПОЧНА СОБИРАЊЕТО И ОТКУПОТ НА ПЕЧУРКИ: Дали е на повидок успешна сезона?