28 Септември, 2022
0.0333

Државата формира ново претпријатие „Северна Македонија Гас“

Објавено во: Економија 10 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Со вчерашната објава на спогодбата за спојување на двете акционерски друштва во државна сопственост - АД Национални енергетски ресурси и АД ГА-МА Скопје, дојде до формирање на единствена национална компанија за гасификација на земјата - „Номагас“, име што произлегло од идејата за широкиот поим North Macedonia Gas, или Северна Македонија Гас.

Постапката започнала на крајот на јуни, а како што дознава „Фактор“, новоформираното акционерско друштво треба да започне реално да функционира до крајот на годината откако ќе се договорат двете претпријатија за систематизацијата. За директор треба да биде поставен актуелниот раководител на АД НЕР, Бајрам Реџепи. Треба да се усогласат и платите на вработените во АД НЕР, кои се потпросечни и многу помали од оние кои ги добиваат во АД ГА-МА. Двете друштва заедно имаат околу 80 вработени.

Спојувањето беше услов новоформираното „Номагас“ да добие кредит од 28,9 милиони евра од Европската инвестициска банка за изградба на Интерконекторот за гас од Грција, со кој ќе се овозможи земјава да се снабдува од повеќе различни извори со овој исклучително значаен енергенс. За заемот веќе гарантира државата со посебен закон. Проектот Интерконектор за пренос на природен гас Грција - Северна Македонија е од стратешко значење за нашата држава. АД НЕР и ДЕСФА Атина веќе потпишаа Договор за соработка, со кој двете страни се обврзаа навремено да го изградат Интерконекторот, секој на територијата на својата држава. 

АД НЕР беше задолжен за изградба на магистралните гасоводи и главно се финансираше со пари од Министерството за транспорт и врски и меѓународните кредитори, како и со пари за зголемување на главнината од Владата. Дел од националниот гасовод, кој се уште се гради, беше компензиран со руски фирми за стар клириншки долг

АД ГА-МА управува со гасоводот кој доаѓа од Бугарија и преку градежни активности го прави природниот гас достапен до поголемите потрошувачи. Половина беше во сопственост на државата, а половина на „Макпетрол“ кој го продаде уделот за 32.773.905 милиони евра за претпријатието да биде целосно национализирано.

Секундарната мрежа до домаќинствата допрва треба да се гради во Македонија. Министерството за економија веќе требаше да го одбере операторот во јавно-приватно партнерство, а свое влијание во оваа активност ќе имаат и општините.

Сума од 10 милиони евра е веќе исплатена од државната каса, за купување на 10 проценти од гасниот терминал Александруполи во Грција. 

А.К.

Можеби ќе ве интересира

АКО НЕ СЕ ОБЕЗБЕДИ ГАС ОД СРБИЈА, ТОПЛАНИТЕ ЌЕ РАБОТАТ НА МАЗУТ - советникот на Владата за енергетика ветува парно за скопјани на 15 октомври

АКО НЕ СЕ ОБЕЗБЕДИ ГАС ОД СРБИЈА, ТОПЛАНИТЕ ЌЕ РАБОТАТ НА МАЗУТ - советникот на Владата за енергетика ветува парно за скопјани на 15 октомври

Генерали Инвестментс: Внимателно, неизвесноста и нестабилноста на пазарите се високи

Генерали Инвестментс: Внимателно, неизвесноста и нестабилноста на пазарите се високи

Францускиот амбасадор во официјална работна посета на „Алкалоид“

Францускиот амбасадор во официјална работна посета на „Алкалоид“

Владата ќе набавува централа што ќе произведува струја од дизел

Владата ќе набавува централа што ќе произведува струја од дизел

ВМРО-ДПМНЕ со предлог за законски измени: Комуналните претпријатија, училиштата и болниците не смеат да плаќаат струја на слободен пазар

ВМРО-ДПМНЕ со предлог за законски измени: Комуналните претпријатија, училиштата и болниците не смеат да плаќаат струја на слободен пазар

ССМ: ИНСПЕКТОРИ ВО КОНТРОЛА НА ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА, стотина фамилии без егзистенција

ССМ: ИНСПЕКТОРИ ВО КОНТРОЛА НА ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА, стотина фамилии без егзистенција

Владиниот советник Виктор Андонов открива: Гасот ќе го купиме од Србија

Владиниот советник Виктор Андонов открива: Гасот ќе го купиме од Србија

Зошто Путин сака да го разнесе Северен тек?

Зошто Путин сака да го разнесе Северен тек?

Мапирање на ИТ индустријата во Македонија: Кој е најпопуларен програмски јазик?

Мапирање на ИТ индустријата во Македонија: Кој е најпопуларен програмски јазик?