19 Јуни, 2019
0.0172

Државата ги исплати долговите на „Повардарие“ и „Стефани винарија“

Објавено во: Агробизнис 04 Април, 2019

 Државата им ги исплати на лозарите парите кои со години им ги должеа „Повардарие” и „Стефани винарија” за предадено грозје. Се работи за 77 милиони денари на 2.048 лозарски семејства за грозје од 2015 и 2016 година. 

Претходно, Владата одлучи да ги обесштети лозарите од буџетот, а потоа да ги наплати парите од винарниците кои имаа стари долгови кон нив. Ова денеска го соопшти министерот за земјоделство Љупчо Николовски во Кавадарци. Министерот се заблагодари за соработката до градоначалниците и пратениците од регионот, Државниот инспекторат за земјоделство и Платежната агенција. 

-Ова е пример како во еден партнерски однос, заеднички, сите засегнати страни имаат волја и енергија, време, да се посветат на овие проблеми и проблемите на сите граѓани кои се наследени, да се решаваат. Тоа е функцијата на Владата и сите нас. Така и ќе продолжиме, изјави Николовски. 

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот