13 Јуни, 2024
0.0296

„ДУИ И СДСМ СО ПЛАНОТ ЗА УСТАВНИ ПРОМЕНИ ЈА ЗАГРОЗУВААТ БЕЗБЕДНОСТА НА ДРЖАВАТА“: Еве што мисли поранешниот новинар Димитровски

Објавено во: Македонија 26 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Уставните измени како мотив за поранешниот новинар Зоран Димитровски, да ја искоментира актуелната политичка ситуација во земјава.

„Со издвојување на два народа, македонскиот и албанскиот, би се направило де јуре рангирање на народи и малцинства, што е спротивно на решенијата од Рамковниот договор и тoa битно би го нарушило статусот на помалите етнички заедници. Од друга страна, потенцирањето на два народа како конститутивни во државата, е иницијална каписла за барање територијални решенија за какви било идни политички барања, со чие решение политичките елити на Албанците не би биле задоволни. А Рамковниот договор токму тоа го поставува како услов – дека во иднина не смее да има територијални решенија за политички барања! Се плашам дека последните закани што доаѓаат од власта, дека доколку не влезат Бугарите во Уставот сега и веднаш, може да ни се случи безбедносна криза, токму тоа и го навестуваат. Затоа сметам дека ДУИ и СДСМ со планот за уставни промени ја загрозуваат безбедноста на државата. “ смета тој.


Можеби ќе ве интересира

ОСМАНИ: Законите за промена на имињата на МРТ и на МАНУ стојат заглавени пет години

ОСМАНИ: Законите за промена на имињата на МРТ и на МАНУ стојат заглавени пет години

СЛАВЕСКИ: Jа прочитав „убавата вест” дека дошло време во градот Струга да се образуваат лекари

СЛАВЕСКИ: Jа прочитав „убавата вест” дека дошло време во градот Струга да се образуваат лекари

Холандскиот турист бил каснат од отровната змија додека ја разгледувал Самоиловата тврдина

Холандскиот турист бил каснат од отровната змија додека ја разгледувал Самоиловата тврдина

„ВМРО-ДПМНЕ УШТЕ НЕ НАПРАВИ ВЛАДА, ПОЧНА ДА ГИ ЛАЖЕ ГРАЃАНИТЕ“: Битиќи за зголемениот број министерства

„ВМРО-ДПМНЕ УШТЕ НЕ НАПРАВИ ВЛАДА, ПОЧНА ДА ГИ ЛАЖЕ ГРАЃАНИТЕ“: Битиќи за зголемениот број министерства

Кадарот на Мерко, Јетон Шаќири,му даде дозвола на Мерко за медицински факултет во Струга

Кадарот на Мерко, Јетон Шаќири,му даде дозвола на Мерко за медицински факултет во Струга

„АКО ВМРО-ДПМНЕ НЕ РАЗГОВАРА СО ГРЦИЈА, ТОГАШ НЕМА ДОБРИ НАМЕРИ“: Маричиќ вели Грција е помоќна од Бугарија, може да ни направи штета

„АКО ВМРО-ДПМНЕ НЕ РАЗГОВАРА СО ГРЦИЈА, ТОГАШ НЕМА ДОБРИ НАМЕРИ“: Маричиќ вели Грција е помоќна од Бугарија, може да ни направи штета

„НАУЧНИЦИТЕ ПРЕСМЕТАЛЕ ДЕКА КАСНУВАЊЕ ОД 1.200.000 КОМАРЦИ ОДЕДНАШ МОЖЕ ДА ВИ ЈА ИСЦИЦААТ КРВТА, ВО ПРАКСА ДОВОЛНА Е ЕДНА - ТУКА ГИ ИМАМЕ ДВЕТЕ“: Д-р Беќаровски со шега

„НАУЧНИЦИТЕ ПРЕСМЕТАЛЕ ДЕКА КАСНУВАЊЕ ОД 1.200.000 КОМАРЦИ ОДЕДНАШ МОЖЕ ДА ВИ ЈА ИСЦИЦААТ КРВТА, ВО ПРАКСА ДОВОЛНА Е ЕДНА - ТУКА ГИ ИМАМЕ ДВЕТЕ“: Д-р Беќаровски со шега

„ВМРО-ДПМНЕ ДЕ ФАКТО ГО ПРИФАТИ ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР, А СЕГА МАЛКУ ГЛУМАТ“: Спасовски очекува власта да ги поништи договорите со соседите

„ВМРО-ДПМНЕ ДЕ ФАКТО ГО ПРИФАТИ ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР, А СЕГА МАЛКУ ГЛУМАТ“: Спасовски очекува власта да ги поништи договорите со соседите

Се запали цистерна со метан, се задуши полицаец

Се запали цистерна со метан, се задуши полицаец