24 Април, 2019
0.0193

ДЗС: Влошена финансиската состојба на компаниите, цените ќе растат

Објавено во: Економија 07 Ноември, 2012

Раководителите на деловните субјекти оцениле дека состојбата во  нивните претпријатија во третото тримесечје годинава е понеповолна во однос на претходното, како и во однос на третиот квартал лани, објави Државниот завод за статистика. Раководителите оцениле дека нивната финансиска состојба во третото тримесечје  од 2012 година е поповолна во однос на второто тримесечје од 2012 година, а очекувањата за економската состојба во наредниот период се на исто ниво како во претходното тримесечје. Оценката за количината на залихите во текот на третото тримесечје од 2012 година е намалена во однос на второто тримесечје од 2012 година, а очекуваните порачки во наредниот период во однос на вториот квартал од годинава се дека се малку понеповолни, како и очекувањата за бројот на вработените. Во третото тримесечје од 2012 година, во споредба со претходното тримесечје, оценката за очекувањата за продажните цени во наредните 3 месеци е дека ќе се зголемат. Најголемо влијание на ограничувањето на економската состојба на деловните субјекти во текот на третото тримесечје од 2012 година имале слабата побарувачка на купувачите со 35,1 отсто, зголемената конкуренција со 16,3 отсто и зголемената понуда на пазарот со 15,3 проценти.

Можеби ќе ве интересира

Пука ли „Росњефт“ во празно: Пари легнуваат на контото на рускиот нафташ

Пука ли „Росњефт“ во празно: Пари легнуваат на контото на рускиот нафташ

Дали ќе поскапи цената на свинското пред претстојните празници?

Дали ќе поскапи цената на свинското пред претстојните празници?

Царинска политика по мерка на бизнисот

Царинска политика по мерка на бизнисот

Eве каде може да ги проверите годишните даночни пријави

Eве каде може да ги проверите годишните даночни пријави

Како им одеше бизнисот лани на компаниите за осигурување „Сава“ и „Еуроинс осигурување“ ?

Како им одеше бизнисот лани на компаниите за осигурување „Сава“ и „Еуроинс осигурување“ ?

Колку Мермерен комбинат ги плаќа менаџерите кои направија 22 милиони евра профит?

Колку Мермерен комбинат ги плаќа менаџерите кои направија 22 милиони евра профит?

Павле Гацов ги пофали новите даночни пријави

Павле Гацов ги пофали новите даночни пријави

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?