Еден охридски јабучар – еден килограм!
Објавено во: Агробизнис 26 Септември, 2013
Како што објаснува пензионерот, доматот е од сортата охридски стар јабучар која полека се губи во земјава, целосно е еколошки израснат и на истиот корен имало уште шест домати патлиџани слични на овој.
Според , растението не се прскаат со пестициди и други заштитни средства, единствено е прихранет и испрскан против штетници со чај од варени коприви. Наводнувањето е исто така важно, се прави со системот капка по капка со изворска или стоена вода, без хлор. „Најбитно е да се заживее тој охридски јабучар, кој е чист и еколошки здрав, мириса на вистински домат, а се губи во последните години. Успева да опстои и во густо населени подрачја, но и во градски средини“, вели одгледувачот.