19 Јуни, 2019
0.0213

Еликсир за здравјето, но купувачи нема, па го делат бесплатно

Објавено во: Агробизнис 24 Август, 2018

Во Топола во соседна Србија произвеле аронија, која е многу корисна за здравјето, но немаат кому да ја продадат, и за да не скапува на нивите ја делат бесплатно. 

Производителите велат дека еден дел по нарачка ќе продадат, а другото ќе го искористат за слатко и сокови за себе и за пријателите, пренесе Б92

Бојан Мијаиловиќ од селото Војковци вели дека оваа година има богат род, и за да не пропадне, ја нуди аронијата и бесплатно. 

„Во селото тројца имаме аронија и принудени сме да ја подаруваме. Нека дојдат луѓето да ја оберат, да ја преработат и да ја имаат дома како лек. Ја продаваме за 100 динари по килограм ако некој нарача, а другото или го подаруваме или ќе пропадне“- вели тој. 

Додава дека за одгледување аронијата не бара многу труд, но има обилен род. 

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот