27 Септември, 2023
0.0253

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА: За осветлување на патиштата ќе плаќаме 7,7 милиони евра

Објавено во: Економија 06 Јули, 2022

Добивај вести на Viber

Во наредните година дена со енормно зголемената цена на електричната енергија на берзата и со либерализацијата на пазарот, осветлувањето на автопатите, експресните и регионалните патишта, како и она во тунелите ќе го платиме со 7,7 милиони евра.

Јавното претпријатие „Државни патишта“ склучи договор со Енерџи Деливери Солушнс (ЕДС) за сума од 472.000.000 милиони денари со вклучен ДДВ. За оваа сума за една година треба да чини наплатената електрична енергија за патните правци, клучките, тунелите, наплатните рампи и административните објекти на претпријатието.

Цената по која ќе се плаќа струјата е по онаа дневната на HUPX берзата помножена со профитната маржа од 15 отсто, која патем е најмалата понудена во случајов на ЕДС. „Државни патишта“ не е обврзано да ги потроши целокупните количини, а годишната потрошувачка е околу 12.000 мегавати електрична енергија. Во договорот се напоменува дека е можно инсталирање на нови приклучоци за осветлување на магистралните и експресните правци.

Досегашните расходи на „Државни патишта“ за електрична енергија изгледаа минорни во однос на останатите трошоци за одржување и за изградба на патиштата, но со почетокот на енергетската криза и либерализацијата на пазарот овој издаток станува  мошне влијателен за јавното претпријатие кое треба повеќе да мисли како да ги намали критиките за состојбата на патиштата, отколку да плаќа високи сметки за струја.

Од она што можевме да го видиме во структурата на трошоци на претпријатието, за 2020 како трошок за енергија биле платени 82 милиони денари (1,34 милиони евра), додека во 2019 годишната исплата била само 64,1 милиони денари (1,05 милиони евра).

Ова претпријатие својот буџет го темели на наплата од патарини, акциза од горивата и од регистрација на возила, а доколку е потребно се интервенира и со средства од државниот буџет.

Инаку во јануари ЈПДП информираше дека започнало постапка за дополнително етапно спроведување на максимална рестрикција на осветлувањето на патиштата, нешто што беше препорачано со уредбата за прогласување на енергетска криза.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

„Десфа“ е избрана за надзорник на изградбата на гасоводот помеѓу Македонија и Грција

„Десфа“ е избрана за надзорник на изградбата на гасоводот помеѓу Македонија и Грција

ПРАЗНИТЕ КЕСИ НЕ СЕ ПОЛНАТ НИТУ СО НАМАЛЕНИ ЦЕНИ: Граѓаните негодуваат, повтинувањата се минорни

ПРАЗНИТЕ КЕСИ НЕ СЕ ПОЛНАТ НИТУ СО НАМАЛЕНИ ЦЕНИ: Граѓаните негодуваат, повтинувањата се минорни

СВЕТОТ ЗА ОВА НЕ Е ПОДГОТВЕН: Глобално предупредување

СВЕТОТ ЗА ОВА НЕ Е ПОДГОТВЕН: Глобално предупредување

Турската лира колабира во однос на доларот

Турската лира колабира во однос на доларот

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга

ГЕРМАНИЈА ЌЕ ГРАДИ 400.000 НОВИ СТАНОВИ ГОДИШНО, 100.000 ЌЕ БИДАТ СОЦИЈАЛНИ: Владата инвестира 45 милијарди евра

ГЕРМАНИЈА ЌЕ ГРАДИ 400.000 НОВИ СТАНОВИ ГОДИШНО, 100.000 ЌЕ БИДАТ СОЦИЈАЛНИ: Владата инвестира 45 милијарди евра