01 Октомври, 2023
0.0386

ЕВЕ КОЛКАВА Е ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО ЦРНА ГОРА: Повисока е од нашата

Објавено во: Финансии, Балкан 04 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Просечната плата во Црна Гора без даноци и придонеси во април, според податоците на Монстат, изнесувала 786 евра и била за 0,6 отсто повисока од март.

Просечната нето плата во април, во однос на истиот месец лани, е зголемена за 11,2 отсто.

Просечната бруто плата во април била 978 евра.

„Ако се земе предвид дека потрошувачките цени во април во однос на март бележат раст од 0,2 отсто, произлегува дека реалните плати за истиот период бележат раст од 0,4 отсто“, се наведува во соопштението, пренесува Мина.

Просечните плати без даноци и придонеси во април се зголемени во однос на март во секторите уметнички, забавни и рекреативни дејности за пет отсто, снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 2,1 отсто, здравствена и социјална заштита за 1,8 отсто, трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли 1,7 отсто, земјоделство, шумарство и рибарство и стручни, научни и технички дејности по 1,6 отсто.

Раст е забележан и во секторите управни и помошни услужни дејности 1,5 отсто, рударство и вадење камен 1,4 отсто, државна управа и одбрана: задолжително социјално осигурување 1 отсто, градежништво и транспорт и складирање по 0,6 отсто, преработувачка индустрија и услуги сместување и храна 0,3 по проценти и образование 0,2 проценти.

Пад на нето заработката во април, во однос на претходниот месец, е забележан во секторите бизнис со недвижности за 5,6 отсто, информации и комуникации за 3,1 отсто, останати услужни дејности за 2,7 отсто, финансиски и осигурителни дејности за 0,5 отсто, вода снабдување и управување со отпадни води 0,1 отсто.


Можеби ќе ве интересира

ЗА ЕДНА ГОДИНА КРЕДИТИТЕ НА ФИРМИТЕ ИМ ПОСКАПЕЛЕ ЗА ДВА ПРОЦЕНТНИ ПОЕНИ - еве какви се другите каматни стапки

ЗА ЕДНА ГОДИНА КРЕДИТИТЕ НА ФИРМИТЕ ИМ ПОСКАПЕЛЕ ЗА ДВА ПРОЦЕНТНИ ПОЕНИ - еве какви се другите каматни стапки

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

ПОМАЛКУ ПАРИ ЗА ВЛАДАТА И СОБРАНИЕТО: Прераспределбата на средствата од буџетот пред Комисијата за финансирање и буџет, еве каде се кратат средства

ПОМАЛКУ ПАРИ ЗА ВЛАДАТА И СОБРАНИЕТО: Прераспределбата на средствата од буџетот пред Комисијата за финансирање и буџет, еве каде се кратат средства

ЛИЧНИ ПРИЧИНИ, ЗГОЛЕМЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБВРСКИ ВО ДРУГИТЕ АНГАЖМАНИ - Миле Зечевиќ поднел оставка од функцијата член на Надзорен одбор во Стопанска банка Битола

ЛИЧНИ ПРИЧИНИ, ЗГОЛЕМЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБВРСКИ ВО ДРУГИТЕ АНГАЖМАНИ - Миле Зечевиќ поднел оставка од функцијата член на Надзорен одбор во Стопанска банка Битола

РУСИЈА СЕГА ГИ ДРЖИ КОНЦИТЕ: Купија ланец трговски центри

РУСИЈА СЕГА ГИ ДРЖИ КОНЦИТЕ: Купија ланец трговски центри

НОВО од Комерцијална банка - Пакет бесплатни производи и дигитални услуги за млади без плата

НОВО од Комерцијална банка - Пакет бесплатни производи и дигитални услуги за млади без плата

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

ИМА ЛИ ВРСКА СО НАЈАВАТА ЗА ПРИСОЕДИНУВАЊЕ, ИЛИ НЕ - во блок трансакции купени поситни проценти акции на Стопанска банка Битола

ИМА ЛИ ВРСКА СО НАЈАВАТА ЗА ПРИСОЕДИНУВАЊЕ, ИЛИ НЕ - во блок трансакции купени поситни проценти акции на Стопанска банка Битола

КАКО ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА? Заработуваат и до 3.500 евра месечно, киријата им пречи, зборуваат само за пензија, не жалат пари и не планираат да се вратат

КАКО ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА? Заработуваат и до 3.500 евра месечно, киријата им пречи, зборуваат само за пензија, не жалат пари и не планираат да се вратат