13 Јуни, 2024
0.0268

Еве колку би заработиле сега да сте вложеле 1.000 долри во Кока Кола во исто време како и Ворен Бафет

Објавено во: Финансии 28 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Со децении, гигантот за пијалоци Coca-Cola е главниот холдинг во портфолиото на Berkshire Hathaway, компанијата управувана од познатиот инвеститор Ворен Бафет.

Бензинга направи увид во првото купување на акции на Кока-Кола од Бафет и како би поминале инвеститорите доколку инвестирале заедно со него.

Во 1988 година, Бафет и Беркшир Хатавеј направија сензација со купување на акции на Кока-Кола. До крајот на годината Беркшир Хатавеј имаше вкупно 14.172.500 акции по просечна цена од 41,81 долари.

Во своето годишно писмо таа година, Бафет, за кој се вели дека пие по пет лименки Кока-Кола или Цреша Кола дневно, се осврнал на купувањето акции во оваа компанија, според инвеститорот.

„Во 1988 година, направивме големи набавки на Федерален хипотекарен заем Pfd и Кока-Кола. Очекуваме овие хартии од вредност да ги чуваме долго време. Всушност, кога поседуваме делови од извонредни компании со извонреден менаџмент, нашиот веројатен период на одржување е – засекогаш“, рече Бафет.

Компанијата сега поседува 400 милиони акции на Кока-Кола, што сочинува околу 8,5 отсто од нејзиното портфолио. Беркшир Хатавеј поседува над 9 отсто од Кока-Кола.

Инвестирање 1.000 долари во Кока-Кола: Големиот облог на Бафет во 1988 година беше еден од најголемите зделки на легендарниот инвеститор досега за јавна компанија.

Ако вие како инвеститор инвестиравте во акции на Кока-Кола по истата цена кога Беркшир Хатавеј ги купи акциите, денес ќе бевте одлично наградени.

Инвестиција од 1.000 долари во тоа време може да купи 23,92 акции на Кока-Кола. Акциите на Кока-Кола се поделиле 2-за-1 во 1990, 1992, 1996 и 2012 година. Поделбата на акциите би ја претворила инвестицијата од 1.000 долари во 382,72 акции.

Денес, инвестицијата од 1.000 американски долари би била вредна 23,32 илјади американски долари, врз основа на цена од 60,95 долари во моментот на пишување, не вклучувајќи ги дивидендите.

Според тоа, инвестицијата би пораснала за неверојатни 2.232,7 отсто во последните 33 години, што претставува просечен годишен принос од 67,7 отсто.

Не секоја инвестиција на Бафет ќе биде победничка до овој степен, но легендарниот инвеститор докажа дека многу од најголемите акции на Беркшир Хатавеј генерирале добри приноси кога се чуваат долги години.

Berkshire Hathaway ќе продолжи да ја зголемува својата позиција на Coca-Cola во наредните години, како што беше претходно најавено.

(Инвеститор)

Можеби ќе ве интересира

ИМЕНУВАНИ НОВИ ЧЛЕНОВИ НА НАДЗОРНИОТ ОДБОР НА СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ - Доима, Тагарис, Толиа и Карандреас се директори во Националната банка на Грција

ИМЕНУВАНИ НОВИ ЧЛЕНОВИ НА НАДЗОРНИОТ ОДБОР НА СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ - Доима, Тагарис, Толиа и Карандреас се директори во Националната банка на Грција

ИНТЕРВЈУ ХАРТМАН, ИСКУСЕН ШВАЈЦАРСКИ БАНКАР, ЗА ФАКТОР: Немојте екстра да ги даночите банките, тие се тука за да ја поддржуваат економијата

ИНТЕРВЈУ ХАРТМАН, ИСКУСЕН ШВАЈЦАРСКИ БАНКАР, ЗА ФАКТОР: Немојте екстра да ги даночите банките, тие се тука за да ја поддржуваат економијата

Одговорот на Русија на новите американски санкции ги зачуди сите: Московската берза направи драстичен потег

Одговорот на Русија на новите американски санкции ги зачуди сите: Московската берза направи драстичен потег

Вложувањата во неживотни осигурувања пораснаа 10 проценти, достигнаа 90 милиони евра за пет месеци

Вложувањата во неживотни осигурувања пораснаа 10 проценти, достигнаа 90 милиони евра за пет месеци

НА ПРОДАЖБА И ТОА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД ВРЕМЕТО НА ЈУГОСЛАВИЈА: Се нудат два авиони, делови, инвентар и опрема за 4,9 милиони евра од југословенската авиокомпанија

НА ПРОДАЖБА И ТОА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД ВРЕМЕТО НА ЈУГОСЛАВИЈА: Се нудат два авиони, делови, инвентар и опрема за 4,9 милиони евра од југословенската авиокомпанија

КБ Публикум инвест станува КБ ИНВЕСТ, со доминантна сопственост на Комерцијална банка

КБ Публикум инвест станува КБ ИНВЕСТ, со доминантна сопственост на Комерцијална банка

МУ ПАДНАА АКЦИИТЕ НА ТРАМП: И тоа за 20 проценти откако беше прогласен за виновен

МУ ПАДНАА АКЦИИТЕ НА ТРАМП: И тоа за 20 проценти откако беше прогласен за виновен

МИЛИЈАРДИ СЕ ВО ПРАШАЊЕ: Кои репрезентации вредат најмногу на ЕП 2024?

МИЛИЈАРДИ СЕ ВО ПРАШАЊЕ: Кои репрезентации вредат најмногу на ЕП 2024?

ЕВЕ КОЛКУ ПЕНЗИОНЕРИ ДОБИВААТ НАЈВИСОКА ПЕНЗИЈА ВО МАКЕДОНИЈА – исчезнуваат воените и земјоделските пензионери

ЕВЕ КОЛКУ ПЕНЗИОНЕРИ ДОБИВААТ НАЈВИСОКА ПЕНЗИЈА ВО МАКЕДОНИЈА – исчезнуваат воените и земјоделските пензионери