15 Јуни, 2024
0.0270

Фактор анализа: ТОП 50 - најголеми македонски фирми - производители

Објавено во: Економија 26 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Дури половина од најголемите македонски производствени компании имаат силно изразена или доминантна извозна компнонента. Во најголемите производни капацитети според приходите лани најбројни се гринфилд инвестициите кои се супортери на глобалната автомобилска индустрија. Во најголемите 15 производствени компании само 4 се во доминантна сопственост, а од најголемите 50 производители приход еднаков или поголем од 100 милиони евра имаат вкупнo 11 друштва

Најголемите 50 производствени компании во Македонија, од кои најголем дел се доминантно или изразено извозно ориентирани, создале приход поголем од 5,2 милијарди евра, покажуваат официјалните податоци од анализата на „Фактор: Топ 50 компании за производство“, според официјалните податоци од базата на Централниот регистар. Овој податок сам за себе говори и повеќе од доволно за структурата и концентрацијата на македонската економија.

И лани убедливо најголема и неспоредливо најуспешна (според профитот изразевн во апсолутни бројки, е „Џонсон Мети“ светскиот производител на катализаторски системи неопходни за современата автомото индустрија. Во најголемите 15 македонски производствени фирми дури шест се гринфилд инвестиции од областа на автомобилската индустрија.

Во најголемите пет производители има една домашно поседувана фармацевтска компанија, тоа е македонската гордост скопски „Алкалоид“. Во најголемите десет производствени компании има уште една голема домашно поседувана челична индустрија – ИГМ Трејд на кавадаречкиот бизнисмен Илија Гечев. Во најголемите десет домашни производители се топилницата за никел и други обоени метали Еуроникел Индустрис (поранешен ФЕНИ) скопската челичарска леарница „Макстил“ и единствената македонска цементарница „Усје“.

Во оваа група на најголеми десет компании кои имаат приход од 100 милиони евра се и Пивара Скопје и единствената македонска компанија за производство на акумулатори Таб Мак од Пробиштип.

Во групата на најголеми 20 производители своето место го најде и најголемата македонска прехранбена индустрија „Витаминка“ од Прилеп како и најголемата текстилна компанија од истиот град „Комфи-Ангел“. Тука е и најголемиот македонски производител на пластични профили и цевки од Гевгелија „Конти Хидропласт“ како и најголемата компанија за тутун и цигари „Алајанс Уан“ чие седиште е во Кавадарци.

Подолу е листата на која се наоѓаат најголемите 50 компании за производство.

*Костал Македонија во 2022 година има приход од 118,4 милиони евра и според тој параметар е во најголемите 10 производствени компании, но не е рангирана затоа што годината ја заврши со загуба. Исто како и тетовската компанија Леар Цорпоратион. На листата не се рангирани компании кои 2022 година ја завршиле со негативен финансиски резултат;

** Во рангирањето не се вклучени рударските компании согласно со националната номенклатура на стопански дејности;

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ОД 1 ЈУЛИ ПОСКАПУВА КАФЕТО ВО СРБИЈА: За 100 грама кафе ќе плаќаат 10, 20 или 50 отсто повеќе?

ОД 1 ЈУЛИ ПОСКАПУВА КАФЕТО ВО СРБИЈА: За 100 грама кафе ќе плаќаат 10, 20 или 50 отсто повеќе?

ЗАКРЕПНУВА ПРИВАТНАТА ПОТРОШУВАЧКА: Ова ќе биде „ветер во грб“ за германската економија

ЗАКРЕПНУВА ПРИВАТНАТА ПОТРОШУВАЧКА: Ова ќе биде „ветер во грб“ за германската економија

ДАЛИ ВЛЕГУВААТ ВО КРИТИЧНА ФАЗА: Националниот долг на Црна Гора е 66,36 отсто од БДП

ДАЛИ ВЛЕГУВААТ ВО КРИТИЧНА ФАЗА: Националниот долг на Црна Гора е 66,36 отсто од БДП

„ЦЕЛОСНО НЕИСПЛАТЛИВИ“: Oва е списокот на најскапи градови

„ЦЕЛОСНО НЕИСПЛАТЛИВИ“: Oва е списокот на најскапи градови

AЛБАНИЈА: Зошто просечната плата се намалила?

AЛБАНИЈА: Зошто просечната плата се намалила?

ТАЈНАТА СОСТОЈКА НА ОЗЕМПИК ВО ТРКА ЗА ОСВОЈУВАЊЕ НА ПАЗАР ОД 100 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ - еве на што се темели најпопуларниот лек

ТАЈНАТА СОСТОЈКА НА ОЗЕМПИК ВО ТРКА ЗА ОСВОЈУВАЊЕ НА ПАЗАР ОД 100 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ - еве на што се темели најпопуларниот лек

Германија се обидува да ги спречи или ублажи царините на ЕУ за кинеските електрични возила

Германија се обидува да ги спречи или ублажи царините на ЕУ за кинеските електрични возила

КОЈ ПЛАТИ НАД 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - блокови со акциите на една нафтена компанија, за цена не се прашува

КОЈ ПЛАТИ НАД 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - блокови со акциите на една нафтена компанија, за цена не се прашува

ИНТЕРВЈУ СТАНКОВСКА КОСТОВА: Животното осигурување обезбедува дополнителен извор на приход, но пред сè финансиска сигурност

ИНТЕРВЈУ СТАНКОВСКА КОСТОВА: Животното осигурување обезбедува дополнителен извор на приход, но пред сè финансиска сигурност