25 Јули, 2024
0.0263

ФАКТОР АНАЛИЗА: Во Македонија се прават милиони од експлозиви

Објавено во: Економија 19 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Во Македонија се прават приходи и добивки во милиони евра од продажба и производство на индустриски експлозив, најчесто потребен за проширување на рудници и пробивање на траси, како и од пиротехника.

„Фактор“ ги селектираше најдобрите пет компании заедно со нивните резултати постигнати во минатата година.

На првото место со најголема добивка е „Мактек“ од Скопје. Компанијата на 38 вработени и складиште во Кучевиште, Чучер-Сандево. Сопственик е Алексиос Зисиос, а иако приоритетна дејност на друштвото е производство, всушност увезува и тргува индустриски експлозив. Приходот во 2023  бележи двоен раст, а добивката е зголемена за дури 382 отсто.

Втор е „Ицемак“ со фабрика во Сопиште за производство на пиротехника. Има 29 вработени, а од неодамна и дозвола од Министерството за економија за промет со воени стоки. Компанијата на Дончо и Јордан Анчовски има раст на приходот од 217 отсто и зголемување на добивката од 166 проценти за една година.

Во средината на Топ-5 е Детонит Радовиш, кој е единствен што произведува индустриски експлозив. Компанијата во сопственост на Трајал Корпорација од Крушевац забелеќува одлични резултати во последните две години, а особено во 2023.

Четвртата позиција според остварениот профит му припаѓа на акционерското друштво „Караорман“ предводен од главниот член на Управниот одбор, Гордана Константакос. Сепак треба да се каже дека ова друштво покрај со промет на експлозиви, се бави и со изнајмување на магацински простор и царински услуги.

Последен од петорката е Нобелекс Скопје во сопственост на Камчо Весков, за која малку се знае во јавноста, освен тоа што врши и минерски работи.                         А.К.


Извор: Централен Регистар


Можеби ќе ве интересира

МЕПСО ГО ДЕМАНТИРА АД ЕСМ: „Далноводот кон РЕК Битола цело време е под напон“

МЕПСО ГО ДЕМАНТИРА АД ЕСМ: „Далноводот кон РЕК Битола цело време е под напон“

РЕК БИТОЛА РАБОТИ САМО СО ЕДЕН БЛОК - испад на далновод го остави без струја БЛОК 1

РЕК БИТОЛА РАБОТИ САМО СО ЕДЕН БЛОК - испад на далновод го остави без струја БЛОК 1

„Со ваквиот однос кон работниците, за многу брзо време работници ќе нема“: Трендафилов за „неработната недела“

„Со ваквиот однос кон работниците, за многу брзо време работници ќе нема“: Трендафилов за „неработната недела“

ТОТАЛЕН КОЛАПС НА УШТЕ ЕДЕН ГЕРМАНСКИ ГИГАН: И нив ги погоди бран отпуштања - дури 10.000 луѓе останаа без работа!

ТОТАЛЕН КОЛАПС НА УШТЕ ЕДЕН ГЕРМАНСКИ ГИГАН: И нив ги погоди бран отпуштања - дури 10.000 луѓе останаа без работа!

Стопанска комора одбележува 102 години од своето постоење

Стопанска комора одбележува 102 години од своето постоење

МАРК ЗАКЕРБЕРГ ИМ ГО УКРАДЕ ФЕЈСБУК - ГО ТУЖЕА ЗА 65 МИЛИОНИ ЕВРА - сега се крипто милионери, еве ги нивните лекции

МАРК ЗАКЕРБЕРГ ИМ ГО УКРАДЕ ФЕЈСБУК - ГО ТУЖЕА ЗА 65 МИЛИОНИ ЕВРА - сега се крипто милионери, еве ги нивните лекции

Кој си лапна 1,5 милиони евра државни субвенции? Има 892 крави, продаде над 7 милиони литри млеко!!!

Кој си лапна 1,5 милиони евра државни субвенции? Има 892 крави, продаде над 7 милиони литри млеко!!!

МАКЕДОНСКИ ЛЕШНИЦИ ВО ПОЗНАТИТЕ FERERO: Еве која компанија го збогатува вкусот на светскиот бренд

МАКЕДОНСКИ ЛЕШНИЦИ ВО ПОЗНАТИТЕ FERERO: Еве која компанија го збогатува вкусот на светскиот бренд

Кина поставува зелени цели за центрите за податоци

Кина поставува зелени цели за центрите за податоци