27 Октомври, 2021
0.0217

ФАКТОР ДОЗНАВА: Пецовски на местото на Туџаров во „Реплек“, како по години ќе се преземе менаџирањето?

Објавено во: Економија 23 Септември, 2021

Реплек има нов Надозрен одбор и повторно ќе дели дивиденда - одлуките беа изгласани на вчерашната седница на Собранието на акционери. Нови членови на Надзорен одбор се Антонио Георгиевски, Славица Туџарова Трајковска, Петар Андреевски и Владимир Гашевски. Нивниот мандат ќе биде шест години и тоа сметано од денот на изборот, односно од вчера, 22 септември. 

Усвоено е и отповикувањето на довчерашните членови на овој одбор и ним ќе им престане мандатот по акционерското собрание. Отповикани се Томовски Александар кој беше претседател на одборот,  Димовски Томислав, Аврамовски Бојан и Јоксимовиќ Анастазија. Според информациите на Фактор одлуката за избор на нови членови на Надзорниот одбор е донесена едногласно со над 72 проценти присутност на акционерите. Толку кренале „за“ и за одлуката за поделба на дивиденда од добивката за лани. Ова е нова дивиденда која се исплатува од акумулираната добивка за минатата година. На секој имател на обични акции ќе му се исплатува по нето износ од 918 денари по акција, односно бруто износ од 1.020 денари по акција. Вкупно, сите акционери ќе поделат 26.438.400 денари ( 430.000 евра). 

„Последен ден на истргувани акции со право на исплата на дивиденда се утврдува на 05 октомври 2021 година, односно за прв ден на истргувани акции без право на дивиденда се утврдува 6 октомври 2021 година. Правото на акционерите за исплата на дивиденда ќе се утврди со пресек на евиденцијата во акционерска книга на ден 7 октомври 2021 година, стои во предлог одлуката.

Во компанијата годинава се случуваа и некои акционерски смени, а меѓу акционерите кои имаат над пет отсто од сите акции со право на глас сега е и Никола Туџаров синот на директорот на компанијата Иван Туџаров. Никола Туџаров поседува 5,79 отсто од акциите, од кои повеќето ги доби како подарок од татко му кој патем си даде оставка од челната позиција на друшвото. Сестрата на Иван Туџаров, Славица Туџарова Трајковска поседува 11,57 проценти од друштвото. Ситко Антонио ДООЕЛ има 6,10 отсто, додека 6,4 проценти се на Сава пензиски фонд. Браќата Пецовски, Душан и Владимир контролираат 17,71 процент од друштвото.

Според информации на Фактор токму еден од нив е следниот прв човек на компанијата. Наши извори велат дека Душан Пецовски ќе биде предложен и избран за претседател на Управен одбор кој по статут е и генерален директор на компанијата. Управниот одбор ќе се избира од страна на Надзорниот веднаш откако промената на членовите ќе биде внесена во Централен регистар. 

Душан Пецовски е еден од најголемите поединечни акционери во Реплек односно сега поседува 11,92 отсто од акциите во друштвото. Тој и брат му беа едни од главните актери за промени во друштвото пролетоска. Некои турбуленции настанаа кога раководството предложи да се дели годинава дел од добивката на друштвото како дивиденда, во нето износ од 2.153 денари по акција, а награда за раководниот тим од 13,7 милиони денари.

Висината на дивидендата тогаш беше причина за незадоволство на дел од акционерите кои пак на Акционерското собрание не го усвоија веднаш со потребниот број гласови Извештајот за работата на Управниот и Надзорниот одбор, по што дури и висеше позицијата на првите луѓе. На продолжението на Собранието, сепак, по некое време извештаите беа усвоени.

Но, Иван Туџаров по неколку месеци поднесе оставка и поголем дел од акциите му префрли на синот.

Александра Томиќ


Можеби ќе ве интересира

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Заев објасни дали ќе имаме зголемена инфлација и енергетски ценовен шок

Заев објасни дали ќе имаме зголемена инфлација и енергетски ценовен шок

Мицкоски: Ќе се вратиме 40-50 години наназад кога домаќинствата се соочуваа со недостаток на електрична енергија

Мицкоски: Ќе се вратиме 40-50 години наназад кога домаќинствата се соочуваа со недостаток на електрична енергија

Растат платите во Србија, просечната се искачи на 550 евра

Растат платите во Србија, просечната се искачи на 550 евра

Заев вели дека и во време на пандемија се зголемуваат платите, а тоа е реткост во Европа

Заев вели дека и во време на пандемија се зголемуваат платите, а тоа е реткост во Европа

НАЈЧЕВСКА ПРАШУВА: Зошто во земјава не се стимулира ставање панели на секоја куќа и кому му одговара да останеме енергетски зависни

НАЈЧЕВСКА ПРАШУВА: Зошто во земјава не се стимулира ставање панели на секоја куќа и кому му одговара да останеме енергетски зависни

БЕКТЕШИ: Убеден сум дека ниту по први јануари нема да има големи ценовни шокови кај електричната енергија

БЕКТЕШИ: Убеден сум дека ниту по први јануари нема да има големи ценовни шокови кај електричната енергија

На Балканот и натаму се градат нуклеарни централи, Македонија нема стратешка резерва

На Балканот и натаму се градат нуклеарни централи, Македонија нема стратешка резерва

Скопска фирма со еден вработен направи пола милион евра профит!

Скопска фирма со еден вработен направи пола милион евра профит!