20 Јуни, 2024
0.0265

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Најголемите остварени добивки во Тетово се од продажба и издавање на недвижнини

Објавено во: Економија 23 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Арбериа-Десигн,компанијата на Хасим Хамзаи која е во бизнисот со учебници, печатење книги, канцелариски материјал, печатарски услуги, светлечки реклами и друго, и главно се финансира од договори за јавни набавки со институции раководени од ДУИ, се најде на второто место на компании со најголема остварена добивка во Тетово во 2022.

На првото место е Пофикс, компанијата за производство на малтер,кој наедно е еден од најголемите производители на градежен материјал во Македонија за минатата година по остварена добивка. Добивката е зголемена за 794 отсто, иако приходите се намалени за 20 проценти. Има 130 вработени и е во сопственост на Ертан, Аднан и Исреф Мемедали. Компанијата има и две подружници за организирана подготовка и служење на храна и за товарен транспорт.

Од листата на „Фактор“ дури четири компании се занимаваат приоритетно со издавање на недвижен простор - Тетекс, Палма Траде, АД Интерпромет и К-Рент. Сите овие четири компании се меѓу 15-те најуспешни по добивка на ниво на цела Македонија за 2023, кога станува збор за прибирање закуп од недвижен имот.

Во понуденото рангирање има и три бизниси за изградба на „станбени и нестанбени објекти“ - НБ-Цомпану,АК Инвест и Изо Стоне. Меѓу високорангираните е и Банана Кицк на Илир и Емир Шефити во бизнисот со обложување. 

Меѓу првите е „Санмарти“, компанија на Владо Мартиноски од Челопек, кој со 41 вработен има добивка од околу 1,1 милиони евра. Фирмата е специјализирана за опремување (продажба) на бањи и тоалети.  Иако фирмата е од Тетово, главната продажба е во маркетот АКВА БАУ во Скопје, а во главниот град се и двата магацини. 

„Викториа Порој“ за трговија на мало со метална стока, бои и стакло во специјализирани продавници, на Дашмир Халили, со 13 пријавени вработени има направено добивка од 69 милиони денари и тоа од приходи од 216 милиони денари. Компанијата има и централа за електрична енергија во Јегуновце.

Меѓу најуспешните тетовски компании е и парфимеријата Шатци, која продава и во други градови, како и Универзитетот на Југоисточна Европа, инаку во јавно-приватна сопственост.                                                                                                                        А.К.

Извор: Централен регистар


Можеби ќе ве интересира

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОВЕДУВА ЦАРИНИ ЗА ЈАЈЦА И ОВЕС ОД УКРАИНА - веќе е достигнат лимитот

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОВЕДУВА ЦАРИНИ ЗА ЈАЈЦА И ОВЕС ОД УКРАИНА - веќе е достигнат лимитот

МТЕЛ ПРЕГОВАРА ЗА КУПУВАЊЕ НА ЛАЈКАМОБАЈЛ - фирмата ќерка на српски Телеком сака да го шири деловното работење на македонскиот пазар

МТЕЛ ПРЕГОВАРА ЗА КУПУВАЊЕ НА ЛАЈКАМОБАЈЛ - фирмата ќерка на српски Телеком сака да го шири деловното работење на македонскиот пазар

ФАКТОР АНАЛИЗА: Само модата никогаш не излегува од мода! Кои се омилените модни продавници во кои лани потрошивме над 134 милиони евра?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Само модата никогаш не излегува од мода! Кои се омилените модни продавници во кои лани потрошивме над 134 милиони евра?

Кина ги зголемува напорите да го изгради Шангај во силен меѓународен финансиски центар

Кина ги зголемува напорите да го изгради Шангај во силен меѓународен финансиски центар

ФАКТОР АНАЛИЗА: ЕВЕ КОЛКУ ЗАРАБОТИЛЕ ФИРМИТЕ ШТО ПРОИЗВЕДУВААТ ЛЕБ

ФАКТОР АНАЛИЗА: ЕВЕ КОЛКУ ЗАРАБОТИЛЕ ФИРМИТЕ ШТО ПРОИЗВЕДУВААТ ЛЕБ

БУГАРИЈА Е НАЈЛОША ВО ЕУ: Каде е Македонија со БДП во однос на ЕУ?

БУГАРИЈА Е НАЈЛОША ВО ЕУ: Каде е Македонија со БДП во однос на ЕУ?