06 Февруари, 2023
0.0262

Фатмир Бесими: Се зголемува данокот за егзотичната храна

Објавено во: Економија 01 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

Фатмир Бесими, министерот за финансии, на денешната прес-конференција по владината седница соопшти дека како дел од даночната реформа што ќе следува следниот пеирод со законски измени ќе се укине повластената даночна стапка од 5 отсто за ДДВ на егзотичната храна.

Како што најави министерот, ни самиот не бил свесен дека во повластената стапка нема само производи како шеќер, брашно и ориз, туку има и луксузни производи како „морски кучиња и морски мачки“.

„Најавено е укинување на повластената даночна стапка за неколку категории кои порано имале одредена цел за одреден временски период, но сега се создаваат дисторзии. Се работи за стеснување на листата на луксузни прехрамбени производи. Видовме што се има внатре за 5 отсто, за ајкулски перки, месо од делфин, кит, тартуфи, егзотични производи, морски кучиња и морски мачки“, набројуваше Бесими.

Според министерот, ако граѓаните за оваа храна може да платат многу повисоки сметки од обичната, тогаш може да платат и поголем данок.

„Ако можепш да платиш за акулски перки од атлантски океан, може да платиш и поголем данок. Така е и за хималајската сол и маслиново масло со додатоци. Ако можат да платат три пати поголема цена од обичното масло, тогаш наместо 5 отсто, да платат 10 проценти“, додаде Бесими.

Можеби ќе ве интересира

РЕГУЛАТОРНА ГИ НАМАЛИ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА, по полноќ ќе се точи поевтин бензин и дизел

РЕГУЛАТОРНА ГИ НАМАЛИ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА, по полноќ ќе се точи поевтин бензин и дизел

ДАЛИ ЦЕНИТЕ ВО РЕСТОРАНИТЕ ГО ДОСТИГНАА МАКСИМУМОТ? - ново поскапување на угостителските услуги

ДАЛИ ЦЕНИТЕ ВО РЕСТОРАНИТЕ ГО ДОСТИГНАА МАКСИМУМОТ? - ново поскапување на угостителските услуги

DELL ГО НАМАЛУВА БРОЈОТ НА РАБОТНИ МЕСТА: Ќе елиминира илјадници работници

DELL ГО НАМАЛУВА БРОЈОТ НА РАБОТНИ МЕСТА: Ќе елиминира илјадници работници

КОЈ СЕ ЌЕ ДОБИЕ ПАРИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА - проверете дали ве има на листата

КОЈ СЕ ЌЕ ДОБИЕ ПАРИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА - проверете дали ве има на листата

НАФТАТА НА НАЈНИСКО НИВО ВО ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ НЕДЕЛИ - Цената падна за речиси 8 отсто

НАФТАТА НА НАЈНИСКО НИВО ВО ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ НЕДЕЛИ - Цената падна за речиси 8 отсто

ШЕСТ ФИРМИ ЈА САКААТ КУЛАТА ГЕНЕКС - денеска конечна одлука, цената падна од 17 на 7 милиони евра

ШЕСТ ФИРМИ ЈА САКААТ КУЛАТА ГЕНЕКС - денеска конечна одлука, цената падна од 17 на 7 милиони евра

Кунгуловски излегува од бизнисот со лабораторија во „Жан Митрев“, но соработката продолжува

Кунгуловски излегува од бизнисот со лабораторија во „Жан Митрев“, но соработката продолжува

РОМАНЦИТЕ И БУГАРИТЕ НАЈМНОГУ ТРОШАТ НА ХРАНА - колкави се нашите трошоци и кој троши најмалку во ЕУ на основни потреби?

РОМАНЦИТЕ И БУГАРИТЕ НАЈМНОГУ ТРОШАТ НА ХРАНА - колкави се нашите трошоци и кој троши најмалку во ЕУ на основни потреби?

КАКО ИМ УСПЕА ДА УКРАДАТ 1,7 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ВО КРИПТОВАЛУТИ: Лидери се, во светот им нема рамен

КАКО ИМ УСПЕА ДА УКРАДАТ 1,7 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ВО КРИПТОВАЛУТИ: Лидери се, во светот им нема рамен