22 Март, 2018
0.1452

Германските компании бараат пофлексибилно работно време

Објавено во: Финансии 13 Ноември, 2017

Германија има потреба од пофлексибилен распоред за одржување на конкурентноста на германските компании. Ова го изјавил претседателот на германскиот Совет на економски експерти Кристоф Шмит во интервјуто за Welt am Sonntag.

"Компаниите кои сакаат да преживеат во новиот, потопен во дигитални технологии свет, треба да се флексибилни и способни брзо да реагираат со своите вработени. Идејата дека работниот ден започнува во канцеларијата наутро и завршува во канцеларијата, не е актуелно", вели Шмит .

Во исто време, тој предупреди дека таквата реформа на германското трудово право нема да доведе до "скришно зголемување на работното време".

"Можеби работодавците би го сакале тоа, но треба да зборуваме само за фактот дека постојното работно време е флексибилно распределено во текот на денот и неделата", објаснил шефот на т.нар. "Совет на мудреците".

Работодавците во Германија одамна сакаат да го укинат осумчасовниот ден, и да го зачуваат само тековнотоограничување од 48 часа за цела недела, забележува уште Welt am Sonntag.

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани