23 Април, 2019
0.0298

Грчка инвазија врз Струмица и Гевгелија!

Објавено во: Економија 11 Ноември, 2012

Пониските цени на горивата, кои се за половина евро поефтини од тие во Грција, се причината поради која граѓаните од пограничните градови на нашиот јужен сосед се почесто  ги посетуваат бензинските станици во Гевгелија, Валандово, Дојран и Струмица. Дел од бензинските станици во пограничниот регион со цени истакнати во евра ги пречекуваат купувачите од Грција. Од ден на ден нивниот број е се поголем поради кризата во Грција, но и високите цени на горивото, кои изнесуваат 1,70 евра за еден литар бензин и 1,50 евра за нафта. Зголемената фреквенција на патници од Грција ја потврдуваат и од најголемиот граничен премин, Богородица. Информираат дека најчесто Грците по поминувањето на границата застануваат на бензинските станици во непосредна близина на Богородица и откако ќе наполнат гориво веднаш се враќаат назад. Освен на бензинските станици во близина на граничните премини, Грците го има и во Валандово, Гевгелија и Струмица. Вработените велат дека драстично е зголемен прометот, дури и над педесет отсто, а резервоарите на грчките возила најчесто се полнат до крај. -Грците ги има повеќе од порано. Најмалку полнат бензин за 20-30 евра, а најчесто резервоарите се полнат до крај при што трошат и над педесет евра, за да имаат да возат до наредното полнење. Покрај бензин, најчесто купуваат цигари, но не повеќе од една штека, бидејќи толку можат да внесат во нивната земја, информираат вработени од повеќе бензински станици во Струмица и Валандово. Грците ја бараат пиперката ајварка Покрај бензинските станици, Грците не ги заобоколуваат ниту продавниците за храна, а во последно време повторно се актуелни стоматолозите. Соседите најмногу ги има во четврток и сабота, кога во Гевгелија и Струмица се пазарни денови. -Купувачи од Грција најмногу има во саботите, кога во Струмица е пазарен ден. Најлесто купуваат хемиски производи, бело сирење и сувомеснати производи, кои се далеку поефтини  отколку кај нив, ни рекоа продавачи од поголемите маркети во Струмица. Иста е состојбата и во Гевгелија, каде секој четврток Грците најмноги ги има на пазарот на отворено. Купуваат зеленчук и овошје, а голем интерес пројавуваат и за македонскиот мед. До пред неколку денови интересна за Грците била и пиперката ајварка. Не ја купувале во големи количини, бидејќи, според продавачите, тие ја подготвуваат за зимница како туршија. Во Гевгелија се бараат станови и плацеви Во Гевгелија има голем интерес за купување станови и плацеви од грчки граѓани. Грци имаат изградено две згради за колективно домување, а цената за еден метар квадратен се движи од 600 до 1.000 евра. Во последно време неколку грчки грчки пензионери се преселиле да живеат во Гевгелија, бидејќи со нивните пензии многу полесно ги поминуваат пензионерските денови во Македонија. И стоматолизите од југо-истокот на државата тријат раце од Грците. -Нема ден да немаме пациент од Грција. Дури се случува еден откако ќе дојде, потоа да доведе други пациенти со него. Причина за тоа се многу пониските цени кај нас во споредба со нивните. Така на пример, коронка кај нив чини 300 евра, а кај нас 60, пломбирање заб кај нас чини 20, а во Грција 50 евра. Покрај поедниставните интервенции, пациентите од Грција бараат и комплетни стоматолошки услуги, вели д-р Методи Витанов од стоматолошпката ординација „Мет Дент“ во Струмица. Ристо Тасев

Можеби ќе ве интересира

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?

КИФ: Повеќегодишен план за регионална економска соработка

КИФ: Повеќегодишен план за регионална економска соработка

Ниските температури ги оставија радијаторите топли

Ниските температури ги оставија радијаторите топли

Кои сопственици на станови сепак ќе плаќаат паушали за парно?

Кои сопственици на станови сепак ќе плаќаат паушали за парно?

Не се сите задоволни од субвенциите за носење странци

Не се сите задоволни од субвенциите за носење странци

Исклучените од парно ги добија последните сметки, празните станови сепак ќе плаќаат

Исклучените од парно ги добија последните сметки, празните станови сепак ќе плаќаат

Престанува печатењето на банкноти од 500 евра: Овие земји последни ја укинуваат оваа банкнота

Престанува печатењето на банкноти од 500 евра: Овие земји последни ја укинуваат оваа банкнота

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра