28 Мај, 2020
0.0228

ГРЧКИ ЕПИДЕМИОЛОГ: Новиот вирус го „убива“ и мозокот

Објавено во: Балкан, Корона Вирус 03 Април, 2020

Нови сознанија за корона вирусот, Ковид-19, изнесе познатиот грчки епидемиолог, Сотирос Циодрас, наведувајќи дека вирусот го напаѓа и мозокот, иако кај помал број пациенти. Сотирос, кој го предводи грчкиот кризен штаб,

- Новиот корона вирус, кај пациенти кои развиваат потешка клиничка слика, предизвикува и невролошки оштетувања Околу 15 отсто од пациентите кои имаат потешки симптоми, може да настанат и оштетувања на мозокотпредизвикани од Ковид-19. Освен веќе познатите симптоми - температура, кашлање и потешкотии во дишењето, одредени пациенти развиваат и дисфункција на менталниот капацитет, збунетост, летаргија, епилепсија, па дури и мозочен удар“, изјави Циодрас.

Инаку, и од претходно е познато дека вирусот може да го зафати мозокот и да предизвика негово воспаление, а проблемите со намалување на кислородот заради лошото дишење, може да влијаат на функцијата на мозокот.

Циодрас појасни дека такви лучаи се потврдени и кај луѓето кои имале најтешка клиничка слика од сезонскиот грип. 


Можеби ќе ве интересира

ГРАЃАНИТЕ МОЖАТ ДА СЕ ПРИЈАВАТ: Град на Балканот нуди бесплатно летување

ГРАЃАНИТЕ МОЖАТ ДА СЕ ПРИЈАВАТ: Град на Балканот нуди бесплатно летување

БиХ ГИ ОТВОРА ГРАНИЦИТЕ: Сепак Македонците нема да можат да патуваат во оваа земја

БиХ ГИ ОТВОРА ГРАНИЦИТЕ: Сепак Македонците нема да можат да патуваат во оваа земја

Како Србија го ублажи ударот на пандемијата?

Како Србија го ублажи ударот на пандемијата?

МАЛИТЕ БИЗНИСИ ВО АЛБАНИЈА ФРЛЕНИ НА КОЛЕНА: Најмалку 20 отсто затворија, а 120.000 луѓе се без работа

МАЛИТЕ БИЗНИСИ ВО АЛБАНИЈА ФРЛЕНИ НА КОЛЕНА: Најмалку 20 отсто затворија, а 120.000 луѓе се без работа

Хрватска нема да дозволи влез на македонски туристи

Хрватска нема да дозволи влез на македонски туристи

ВУЧИЌ: Oдлуката на Црна Гора од први јуни да не ги отвора границите со Србија е политичка

ВУЧИЌ: Oдлуката на Црна Гора од први јуни да не ги отвора границите со Србија е политичка

ГРЦИТЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА СЕЗОНАТА: Германците први ќе допатуваат

ГРЦИТЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА СЕЗОНАТА: Германците први ќе допатуваат

Во Бугарија 23 плажи ќе бидат со бесплатни лежалки и чадори, за другите се намалува цената за половина

Во Бугарија 23 плажи ќе бидат со бесплатни лежалки и чадори, за другите се намалува цената за половина

СНЕГ НА БАЛКАНОТ: Во две земји на планините има покривка

СНЕГ НА БАЛКАНОТ: Во две земји на планините има покривка