15 Април, 2021
0.0212

Грција ќе понуди седумдесетина острови без корона

Објавено во: Балкан, Корона Вирус 07 Април, 2021

Грција ќе создава „острови без корона“ за побрзо да го врати туризмот во нормала. 

Неколку острови на Егејското море, ќе бидат први области без Ковид-19, затоа што вакцинацијата се засилува во туристичките дестинации. 69 острови ќе бидат целосно вакцинирани до крајот на април.

„Имаме многу мали острови. Затоа што на нив е тешко да дојдат до залихи, одлучивме да ја вакцинираме целата популација на нив во еден здив, и кога ќе примаат туристи да бидат во целост вакцинирани и заштитени“, рече челникот на министерството за здравство Мариос Темистоклеус.

Со помош на вооружените сили, ќе биде овозможена испораката на вакцини на оддалечени острови. Ќе бидат вклучени авиони, хеликоптери и бродови.Според програмата наречена „Слобода“, илјадници вакцини ќе бидат испорачани до овие острови. 

Грција засега има остров без коронавирус. Уште од месец март минатата година, на грчкиот остров Мегисти имало само еден случај на инфекција на коронавирусот. Набрзо потоа тој еден случај е изолиран и останатите 500 жители биле целосно заштитени. 

Можеби ќе ве интересира

НЕСЕКОЈДНЕВЕН НАСТАН ВО БУГАРИЈА: Пратениците на Трифонов со автобус дојдоа на работа

НЕСЕКОЈДНЕВЕН НАСТАН ВО БУГАРИЈА: Пратениците на Трифонов со автобус дојдоа на работа

Италијанци организирано преку агенција ќе доаѓаат да се вакцинираат во Србија

Италијанци организирано преку агенција ќе доаѓаат да се вакцинираат во Србија

ШЕСТ НЕДЕЛИ ПО ВТОРАТА ДОЗА ДОБИЛА КОРОНА - српска водителка раскажува како и помогнала вакцината

ШЕСТ НЕДЕЛИ ПО ВТОРАТА ДОЗА ДОБИЛА КОРОНА - српска водителка раскажува како и помогнала вакцината

СИТЕ ПРОТИВ ГЕРБ - ВАКА ИЗГЛЕДА НОВОТО МНОЗИНСТВО ВО БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ, за претседател е избрана Ива Митева

СИТЕ ПРОТИВ ГЕРБ - ВАКА ИЗГЛЕДА НОВОТО МНОЗИНСТВО ВО БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ, за претседател е избрана Ива Митева

СРПСКИОТ МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО: Нема ниту еден доказ дека вакцините можат да влијаат на стерилитет

СРПСКИОТ МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО: Нема ниту еден доказ дека вакцините можат да влијаат на стерилитет

Ројтерс: Грција го укинува карантинот за земјите членки на ЕУ, Израел, САД, Британија, Србија и ОАЕ

Ројтерс: Грција го укинува карантинот за земјите членки на ЕУ, Израел, САД, Британија, Србија и ОАЕ

Двете високообразовни институции, СИТИ Колеџ и Универзитетот Јорк се обединуваат под заедничка цел и соработка за јавно, општо добро

Двете високообразовни институции, СИТИ Колеџ и Универзитетот Јорк се обединуваат под заедничка цел и соработка за јавно, општо добро

Црна Гора во должничка криза - ЕУ нема да им помогне

Црна Гора во должничка криза - ЕУ нема да им помогне

Епидемиолошката состојба на Западен Балкан е оценета како многу сериозна

Епидемиолошката состојба на Западен Балкан е оценета како многу сериозна