Гринпис: Производството на јаболка со пестициди во Европа остава горчлив вкус
Објавено во: Агробизнис 16 Јуни, 2015 22:22
Коктел од пестициди кои се користат во индустриското производство на јаболка, ја загадува почвата и површинските води во Европа. До 13 различни вида хемикалии се пронајдени во еден од примероците, соопшти „Гринпис“.
Извештајот „Горчливиот вкус на производството на јаболка во Европа и како еколошки решенија можат да направат бум“, објавено од „Гринпис“, вклучува резултати од тестови на 85 примероци земени во 12 европски држави. 2/3 од примероците од вода и почва содржат остатоци од пестициди, како 70% од идентификуваните пестициди се со многу висока сеопфатна токсичност кај луѓето или кај дивите животни.
Извештајот исто така покажува практичност на еколошкото производство на јаболка без загадување на почвите и водите, и се покажува како методи на еколошко земјоделство кое може да се примени во пракса.
„Гринпис“ ги повикува владите на ЕУ да го забранат користењето на синтетички-хемиски пестициди на европските полиња, а во исто време го поддржуваат повеќе иновативното еколошко решение за земјоделство.
Кристијане Хиксдорф, координатор на кампањата за еколошко земјоделство за „Гринпис“ - Германија вели: „Сегашниот систем за индустриско производство на јаболка остава горчлив вкус, бидејќи ја труе почвата и водата, ги изложува луѓето и животната средина на коктел од синтетички-хемиски пестициди. Масивната употреба на пестициди во производството на јаболка е уште еден симптом на Нефункционирањето систем на индустриското земјоделство. Европската унија е еден од водечките производители и потрошувачи на јаболка во светот, затоа важноста на производството на јаболка, без труење на почвата и водата, е очигледна. Оддалечувањето од земјоделски систем, високо зависен од хемикалии, е од суштинска важност за заштита на земјоделците и нивните семејства, кои се директно изложени на овие хемикалии“.
Извештајот се состои од два дела и претставува преглед на производството на јаболка во Европа. Првиот дел е сеопфатна анализа на 36 водни и 49 почвени примероци собрани од конвенционално одгледувани јаболкници градини во дванаесет европски земји во месец април 2015 година. Направена е анализа за резидуи од пестициди. Мострите претставуваат „слика“ на ситуацијата во почетокот на периодот на цветање. Резултатите покажуваат комплексен збир од пестициди, кои можат да бидат откриени во почвите и водите на јаболкини градини во Европа. Во целиот сет од 85 земени примероци се откриени вкупно 53 различни пестициди, како 78% од почвата примероци и 72% од водните примероци содржат остатоци од најмалку еден од овие пестициди. Најчест пестициди во почвата и водата е фунгицид боскалид (во почвата - 38%, а во водата - 40%). Седум од отворените пестициди моментно не се одобрени на ниво на ЕУ, но може да се користат ако постојат вонредни дозволи на земјите-членки.
Во вториот дел на извештајот, „Гринпис“ покажува неколку еколошки решенија кои се користат во одгледување на јаболка, за да се намали употребата на хемиски пестициди. Балансираниот агро-екосистем е клучен фактор за еколошкото производство на јаболка, со што се зголемува издржливоста кон штетниците и болестите додека уживате корисни организми. Оплодување, мерките за нега на почвите и покриените култури на пример го подобруваат растот на јаболкниците и ја намалуваат чувствителноста на дрвјата и нивните плодови кон болести.
Стабилниот агро-екосистем го подобрува присуството на полен и нектар и така е од корист и за природните непријатели како грабливи оски.
* Македонска берза и оваа година во соработка со Фактор доделува повеќе награди во различни категории за „Акција на годината“ при тргувањето со хартии од вредност.
Еден од критериумите за доделување на признанијата ќе биде и мислењето на јавноста. Гласањето ќе се одвива до 12 декември, а предвиден термин за доделувањето на самите награди е 23 декември.
Од таму, може да гласате за едно од следните котирани друштва:
Можеби ќе ве интересира
ИМА ДОБРИ ПРИНОСИ, А БАРА МАЛКУ ЃУБРИВО: Оваа култура станува популарна во Војводина
Koj е најголемиот европски центар за производство на зеленчук?





