07 Октомври, 2022
0.0248

Гроздобер 2022: „Тиквеш“ и годинава договори откуп на најголеми количини грозје, по највисоки цени

Објавено во: Мои пари 16 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Винарската визба „Тиквеш“ од утре, 17 август 2022, започнува со годинешниот прием на винско грозје. И оваа година, „Тиквеш“ ќе откупи најголема количина грозје, по највисоки цени.

Планирано е оваа година „Тиквеш“ да прими и обработи над 30 милиони килограми квалитетно грозје. Во досегашниот процес на дефинирање на соработката со своите партнери – лозарите, кој оваа година започна уште во месец мај, „Тиквеш“ успеа да потпише над 2.000 договори за деловна соработка со кои веќе обезбеди над 28 милиони килограми грозје. При тоа, основната цена по која оваа година ќе се откупуваат најзастапените сорти е дефинирана на 12,5 денари за килограм смедеревка и 16 денари за вранец, што претставува зголемување од 20% до 35% во однос на минатогодишната цена која беше препорачана од страна на ресорното министерство.

Истовремено, согласно на својата трајна определба да го стимулира и наградува производството на висококвалитетно грозје кое е неопходно за производство на врвни вина со премиум квалитет кои се бараат од потрошувачите на домашниот, а особено на странските пазари, „Тиквеш“ и оваа година нуди за 50% повисоки цени за грозје со висок квалитет, кое е произведено согласно светските стандарди и критериуми за квалитет.

Со цел да се обезбеди непречен откуп на грозје, „Тиквеш“ во процесот на разговори и потпишување договори со своите партнери-лозарите, кој започна три месеци пред почетокот на бербата, даде и точни насоки за начинот и динамиката на берба и прием на грозје во винарницата.

За да обезбеди квалитетен род, како основен предуслов за производство на врвни вина, „Тиквеш“ продолжи да ги поддржува лозарите во текот на целата година, обезбедувајќи им препарати и средства за заштита со пониски цени, стручни совети и едукација за начинот како да постапуваат во процесот на одгледување и заштита на лозјата, а обезбедени се и флексибилни начини на исплата на откупеното грозје во многу пократки рокови од оние кои се дефинирани со закон.

Дополнително, прифаќајќи ја предводничката улога на генератор на развојот на целокупната домашна винска индустрија, „Тиквеш“ е во финална фаза на склучување договори со неколку мали македонски винарници, како што се винарниците „Попов“, „Дисан“ и „Крњево“, на кои ќе им обезбеди целокупна поддршка во брендирањето, промоцијата и пласманот на нивните квалитетни вина, особено на странските пазари. На ваков начин, „Тиквеш“ директно влијае на зголемување на конкурентноста и вкупниот одржлив развој на македонската винска индустрија, кој е возможен само доколку се зголеми производството и пласманот на квалитетно вино во шишиња.

Можеби ќе ве интересира

ВИДЕОЛОТАРИЈА КАСИНОС АВСТРИЈА ГО ПОДДРЖА ТУРНИРОТ ВО МАЛ ФУДБАЛ НА СПОРТСКО РАДИО

ВИДЕОЛОТАРИЈА КАСИНОС АВСТРИЈА ГО ПОДДРЖА ТУРНИРОТ ВО МАЛ ФУДБАЛ НА СПОРТСКО РАДИО

Уредите за носење на Huawei сега се целосно интегрирани со Strava

Уредите за носење на Huawei сега се целосно интегрирани со Strava

„Фешн груп“: Новата модна приказна е за индивидуалноста и креативноста на нашите вработени

„Фешн груп“: Новата модна приказна е за индивидуалноста и креативноста на нашите вработени

М-р Јелена Мициќ од „Аџибадем Систина“ со презентација на 7.Конгрес на фармацевти

М-р Јелена Мициќ од „Аџибадем Систина“ со презентација на 7.Конгрес на фармацевти

А1 Македонија ја одбележа Светската недела за Грижата на корисници

А1 Македонија ја одбележа Светската недела за Грижата на корисници

Аутомакедонија со електричен автобус, вовед во урбаната електромобилност

Аутомакедонија со електричен автобус, вовед во урбаната електромобилност

Кој спои оригиналност, уникатност и урбана мода во еден настан?

Кој спои оригиналност, уникатност и урбана мода во еден настан?

Мистеријата за бебешката мафија и исчезнувањето на новороденчињата, во психолошката драма ,,Калап“

Мистеријата за бебешката мафија и исчезнувањето на новороденчињата, во психолошката драма ,,Калап“

Промоција на романот „Хотел меѓу две војни“ од Александар Русјаков во Битола

Промоција на романот „Хотел меѓу две војни“ од Александар Русјаков во Битола