29 Мај, 2024
0.1721

Халкбанк денеска го одбележува Светскиот ден на планетата Земја со две работилници на Школка во Градски парк

Објавено во: Мои пари 22 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Во рамките на глобалната зелена иницијатива на „Мастеркард“, „Прајслес планет“, „Халкбанк“ АД Скопје организира две работилници по повод Светскиот ден на планетата Земја. Со цел да ги поттикнат значењето на заштитата на животната средина и подигнувањето на еколошката свест, „Халкбанк“ ќе организира две работилници во Градскиот парк, на сцена „Школка“, денеска во 16:30 часот.

Првата работилница, насочена кон учење и едукација за растенијата и за техниките на садење, претставува несекојдневна можност за едукација на повеќе теми, вклучувајќи ги почвата, водата и нивната употреба. На работилницата ќе се учи за различни видови растенија: растенија кои може да се користат во исхраната, растенија кои го подобруваат квалитетот на воздухот, растенија кои го подобруваат квалитетот на живот на нашата планета. Под слоганот „Направи простор за дишење“, учесниците ќе имаат можност да добијат практични совети за одгледување на растенијата во своите домови и градини, од стручен едукатор кој ќе биде присутен на настанот.

Во втората работилница учесниците ќе се запознаат со креативни техники за рециклирање на саксии и создавање уникатни декоративни елементи за своите домови. Оваа работилница ќе ги поттикне учесниците да ги искористат своите креативни вештини и да придонесат за заштита на животната средина преку рециклирање и уметност. Креативноста секогаш е забавна, а рециклирањето без исклучок е корисно.Уникатните саксии потоа ќе послужат за садење растенија и за придонес кон глобалната иницијатива за зачувување на нашиот заеднички дом – планетата Земја.

Со долгорочниот ангажман на „Халкбанк“ за одржување на животната средина и партнерството со „Мастеркард“ во иницијативата „Прајслес планет“, уште еднаш се потврдува општествено одговорното дејствување на банката за подигнување на еколошката свест. Во иднина, „Халкбанк“ планира да ја поддржи оваа иницијатива преку различни кампањи, со цел да ги зголеми свеста на заедницата и индивидуалниот придонес кон заштитата на нашата планета.

Коалицијата „Прајслес планет“ е формирана во јануари 2020 година, како одговор на големиот број пожари и елементарни непогоди што ја зафатија нашата планета. Таа ги обединува напорите на потрошувачите, финансиските институции, трговците и градовите низ целиот свет за борба против климатските промени преку обновување на 100 милиони дрвја во текот на пет години. Во коалицијата членуваат и експертите за шумарство „Конзервејшн интернешнел“ (CI, Conversation International) и Институтот за светски ресурси (WRI, World Resource Institute).

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

Заборски и Спасеновски од „Макпетрол“ на турнир од светската карате лига во Казабланка

Заборски и Спасеновски од „Макпетрол“ на турнир од светската карате лига во Казабланка

„АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ ВЛОЖУВА ВО ИДНИНАТА НА МАКЕДОНСКАТА ОДБОЈКА

„АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ ВЛОЖУВА ВО ИДНИНАТА НА МАКЕДОНСКАТА ОДБОЈКА

ENplus® предупредува: се продаваат пелети со лажно деклариран квалитет, потрошувачите да внимаваат!

ENplus® предупредува: се продаваат пелети со лажно деклариран квалитет, потрошувачите да внимаваат!

Новиот Porsche 911: T-Hybrid за значително подобрени перформанси

Новиот Porsche 911: T-Hybrid за значително подобрени перформанси

НЕВЕРОЈАТНИ ОСУМ МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА ЕДНА НЕДЕЛА КАЈ ИГРАЧИТЕ НА ВЛТ

НЕВЕРОЈАТНИ ОСУМ МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА ЕДНА НЕДЕЛА КАЈ ИГРАЧИТЕ НА ВЛТ

Доаѓа Halk EZ – иновативен банкарски пакет за млади

Доаѓа Halk EZ – иновативен банкарски пакет за млади

Колку македонци заминаа на одмор во месец Мај? – ЈК Травел означи почеток на туристичката сезона

Колку македонци заминаа на одмор во месец Мај? – ЈК Травел означи почеток на туристичката сезона

ЖИВКО МУКАЕТОВ ПРОГЛАСЕН ЗА ПРЕМИУМ ПАРТНЕР НА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „ОСКАР НА ХУМАНОСТА“ НА ЦРВЕН КРСТ

ЖИВКО МУКАЕТОВ ПРОГЛАСЕН ЗА ПРЕМИУМ ПАРТНЕР НА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „ОСКАР НА ХУМАНОСТА“ НА ЦРВЕН КРСТ

Британската инвестиција во Северна Македонија, Salience Consulting, прави дополнителна инвестиција од 2 милиони евра во Скопје за проширување на тимот и купување на поголема канцеларија

Британската инвестиција во Северна Македонија, Salience Consulting, прави дополнителна инвестиција од 2 милиони евра во Скопје за проширување на тимот и купување на поголема канцеларија