01 Декември, 2023
0.4022

И ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ГРЕАТ СО ВЛАДИНА ПОМОШ: Годишно само за струја и плин даваат над 3.500 евра!

Објавено во: Финансии, Свет 19 Септември, 2023

Добивај вести на Viber

Струјата и гасот се скапи. Со цел да ги растерети граѓаните, владата во Германија воведе ограничување на цените на енергенсите. Оваа мерка треба да се применува „најдоцна до 30 април 2024 година“. Но, што ако ограничувањето на цената важи само до крајот на годината? Колкав би бил финансискиот товар за потрошувачите? Ова сега го утврди порталот за споредба Verivox.

За просечно домаќинство (годишна потрошувачка 4.000 киловат часови (kWh)), трошоците за енергија изнесуваат 1.448 евра (од август 2023 година), според податоците на Verivox. Доколку престане да важи ограничувањето на цените на енергијата, трошоците би се искачиле на 1.504 евра – што е зголемување на цената за 3,9 отсто или 56 евра, пишува магазинот „Феникс“.

Според пресметките на споменатиот портал, доколку домаќинствата се клиенти на локални основни добавувачи, товарот би бил уште поголем без ценовни ограничувања. „Тука трошоците за струја би се искачиле од сегашниот просек од 1.744 евра на 1.896 евра. Тоа одговара на пораст од 8,7 отсто или 152 евра“.

Во просек, едно домаќинство троши околу 20.000 kWh гас годишно. Како што тврди Verivox, ова денес ги чини потрошувачите 2.201 евро. Но, само благодарение на кочницата на цените на бензинот. Доколку се изостави оваа мерка, трошоците би се искачиле на 2.374 евра – тоа би резултирало со дополнително финансиско оптоварување од 173 евра годишно (7,9 отсто), според пресметките на Verivox.

Како и со електричната енергија, без ограничувања на цените на бензинот, поскапувањето би било уште поголемо, особено за добавувачите со домашни стандарди. Наместо досегашните 2.588 евра за 20.000 kWh, сега трошоците би биле 3.037 евра. Тоа е за 17,3 отсто повеќе (449 евра).

Поради ценовните ограничувања, многу потрошувачи „повеќе немаат увид во реалните тарифни трошоци“, па не знаат колку високата потрошувачка всушност претставува финансиски товар. Ова може да стане особено проблематично кога ќе истече ограничувањето и кога домаќинствата ќе се соочат со реални трошоци за енергија. Резултатот може да биде екстремно високи дополнителни плаќања и доплати.

Затоа, важно е да внимавате на сопствената потрошувачка на електрична енергија и гас и да преземете соодветни мерки за заштеда. За пресметување на споменатите податоци се користени просечните трошоци за струја и гас од базата на Verivox, пишуваат германските медиуми.* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ЗОРАН ЈОВАНОВСКИ ДОБИ НОВ ЧЕТИРИГОДИШЕН МАНДАТ - и натаму ќе биде член на Надзорниот одбор на НЛБ Банка

ЗОРАН ЈОВАНОВСКИ ДОБИ НОВ ЧЕТИРИГОДИШЕН МАНДАТ - и натаму ќе биде член на Надзорниот одбор на НЛБ Банка

„CREDIT SUISSE“ ИМА ЛИСТА НА ЗЕМЈИ СО НАЈМНОГУ МИЛИОНЕРИ: Македонија ја нема, а еве кои балкански земји имаат богашати

„CREDIT SUISSE“ ИМА ЛИСТА НА ЗЕМЈИ СО НАЈМНОГУ МИЛИОНЕРИ: Македонија ја нема, а еве кои балкански земји имаат богашати

НЕКОЈ ПОВТОРНО КУПУВА АКЦИИ ОД СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА - кај кого заврши малиот пакет од половина процент за 67 илјади евра

НЕКОЈ ПОВТОРНО КУПУВА АКЦИИ ОД СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА - кај кого заврши малиот пакет од половина процент за 67 илјади евра

САМИТОТ НА „ОБСЕ“ ГО НАЛУТИ ПРИВАТНИОТ СЕКТОР: Кој ќе ни надомести за неработниот ден?

САМИТОТ НА „ОБСЕ“ ГО НАЛУТИ ПРИВАТНИОТ СЕКТОР: Кој ќе ни надомести за неработниот ден?

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИВААТ ОД 1.500 ДО 3.000 ДЕНАРИ ПЛУС - Дел од антикризните мерки насочени и кон најстарите жители

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИВААТ ОД 1.500 ДО 3.000 ДЕНАРИ ПЛУС - Дел од антикризните мерки насочени и кон најстарите жители

НА 16 ГОДИНИ СТАНА САМ СВОЈ ГАЗДА: Овој тинејџер е овчар, има 150 овци и не планира да смени професија

НА 16 ГОДИНИ СТАНА САМ СВОЈ ГАЗДА: Овој тинејџер е овчар, има 150 овци и не планира да смени професија

СЕРИОЗНА КРИЗА ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин тешко дека може да најде излез- Шолц предизвика големи проблеми

СЕРИОЗНА КРИЗА ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин тешко дека може да најде излез- Шолц предизвика големи проблеми

ОФИЦИЈАЛНО Е: Издадена 22-та емисија Обврзници за денационализација на износ од 4,5 милиони евра

ОФИЦИЈАЛНО Е: Издадена 22-та емисија Обврзници за денационализација на износ од 4,5 милиони евра

ЕВЕ ШТО ЌЕ ВИ СЕ СЛУЧИ АКО ЗЕМЕТЕ КРЕДИТ ВО ГЕРМАНИЈА И НЕ ГО ВРАЌАТЕ: Казната не можете ни да ја претпоставите!

ЕВЕ ШТО ЌЕ ВИ СЕ СЛУЧИ АКО ЗЕМЕТЕ КРЕДИТ ВО ГЕРМАНИЈА И НЕ ГО ВРАЌАТЕ: Казната не можете ни да ја претпоставите!