22 Март, 2018
0.1578

ИДЕАЛЕН БИЗНИС: За еден килограм 6000 евра

Објавено во: Финансии 14 Ноември, 2017

Неколку бели тартуфи тешки вкупно околу 850 грама се продадени на традиционална аукција во градот Алба во италијански Пијемонт за вртоглави 75 000 евра.

За тартуфот со сателитска врска се наддаваа заинтересирани купувачи од Дубаи и Хонг Конг, а најмногу понуди претприемач од Хонг Конг.

„Ситуацијата е нешто подобра, меѓутоа очигледно ова нема да биде баш успешна година бидејќи во продажба нема да бидат големи примероци, иако овие помалите се поквалитетни“, рекла за АФП Изабел Џаниколо од Државниот центар за проучување на тартуфите.

„Сушата која го погоди ова подрачје во последните неколку месеци влијаеше на количината, но не и на квалитетот на тартуфите“, рекла Џаниколо, додавајќи дека „цените кои се постигнуваат на аукциите не се пазарни. Се работи за цени чиј приходи одат во добротворни цели“.

Овогодишната пазарна цена изнесува 600 евра за 100 грама, што значи 6000 евра за килограм. Нешто е повисока поради големата суша. Пред година дена килограм можел да се купи за 3-4000 евра.

Белите тартуфи спаѓаат меѓу најчувствителните и најскапи производи на светот, а во делови на Италија се берат од октомври до декември. Исклучително се почитувани поради специфичниот вкус и арома. Белите тартуфи, поради климатските промени во Италија во последните години, ги има се помалку.

Речиси 90 години градот Алба организира двомесечен саем на бели тартуфи на кој се ораганизира и аукциска продажба на овој вид почитувана подземна печурка.

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани