05 Мај, 2024
0.0224

Како да го намалите холестеролот со помош на црвениот ориз

Објавено во: Стил 03 Октомври, 2014

Добивај вести на Viber

Во Кина, каде се одвива најголемиот дел од производството, но и во другите земји во кои успева, се одгледуваат голем број видови ориз кои најчесто ги делиме на ориз со округло и долго зрно. Позната е поделбата на бел ориз, кој се добива со лупење на надворешната обвивка од зрното, и на кафеав ориз кој е похранлив од белиот, затоа што содржи повеќе витамини, минерали и прехрамбени влакна, но затоа подолго се готви.

Басмати оризот потекнува од индиската кујна, има препознатлив мирис и вкус. Се употребува како прилог на зачинети јадења а најчесто се комбинира со кари. Погоден е за приготвување оризов пудинг.

Јасмин е ориз со долгнавесто зрно, со потекло од Тајланд, а погоден е за приготвување тајландски и виетнамски специјалитети, со нежна структура и вкус сличен на басмати оризот.

Постои и див ориз, со многу долго, црно зрно, кој е многу хранлив но мора да се готви подолго од половина час за да омекне нежната, жилава текстура. Дивиот или црн ориз е исклучително богат со белковини, минерали, Б витамини и фолна киселина. Содржи трипати повеќе влакна отколку белиот ориз. Може да се додава во супи, салати и останати јадења на кои им дава посебен, ароматичен вкус, а многумина советуваат да се комбинира со кафеавиот ориз. Како недостиг може да се смета единствено неговата цена, бидејќи е поскап во однос на другите видови ориз.