22 Септември, 2020
0.0182

Како ќе се спаси германската економија?

Објавено во: Економија, Корона Вирус 14 Август, 2020

Германската економија нагло ќе порасне во третото тромесечје, но опоравувањето ќе биде долготраен процес.

Најмоќната европска економија се опоравува од мај, по ублажувањето на ограничувањата кои се воведени за да се забави ширењето на коронавирусот.

Моќниот производствен сектор брзо се опоравува, но неговото опоравување во престојниот период ќе ослабне поради слабата побарувачката од земјите кои и натаму трпат тешки последици од пандемијата, предупредуваат од министерството.

На пазарот се наѕира стабилизација, констатираат, повикувајќи се на падот на бројот на невработени во јули, по тримесечниот период на силен раст.

Како дополнителен аргумент ја наведуваат и проценката на Сојузната агенција за труд (БАА) за падот на бројот на непријавените вработени од 6,7 милиони на 4,5 милиони во јуни.

Работите многу ќе зависат од текот на пандемијата кај нив и во светот. 

Три европски земји имаат најголеми економски последици од пандемијата. 

Унгарија, Романија и Бугарија имаат најголем економски пад на квартално ниво. 

Можеби ќе ве интересира

Ќе се гради пруга од Кичево до границата со Албанија

Ќе се гради пруга од Кичево до границата со Албанија

Грчката економија има кондиција за втор целосен карантин

Грчката економија има кондиција за втор целосен карантин

Просечната плата скокна - СДСМ се пофали дека нивните политики дале резултат

Просечната плата скокна - СДСМ се пофали дека нивните политики дале резултат

ЧОВЕК ОД ДОВЕРБА НА МИЦКОСКИ И ГЛАВНА ЗА ФИНАНСИИ ВО ПАРТИЈАТА - Димитриеска-Кочоска отсега и во Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ

ЧОВЕК ОД ДОВЕРБА НА МИЦКОСКИ И ГЛАВНА ЗА ФИНАНСИИ ВО ПАРТИЈАТА - Димитриеска-Кочоска отсега и во Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ

Ќе се намали ДДВ за повеќе услуги: Повисок праг за обврзниците на овој данок

Ќе се намали ДДВ за повеќе услуги: Повисок праг за обврзниците на овој данок

Топ-5 најголеми плати во Македонија: Фармацевтите пред банкарите

Топ-5 најголеми плати во Македонија: Фармацевтите пред банкарите

Македонскиот текстил во магацините во странство: Нема нови нарачки, компаниите пред банкрот

Македонскиот текстил во магацините во странство: Нема нови нарачки, компаниите пред банкрот

Колку пари прават водечките светски модни брендови на нашиот пазар?

Колку пари прават водечките светски модни брендови на нашиот пазар?

Дарежливиот газда од Охрид го следи трендот на добра заработувачка од станови во градот

Дарежливиот газда од Охрид го следи трендот на добра заработувачка од станови во градот