04 Јуни, 2020
0.0344

Ќе бидат опфатени сите кредити, ама кој ќе добие олеснување на плаќањето?

Објавено во: Економија 24 Март, 2020

Банкарите чекаат на Уредба на Владата за да се види точно како ќе спроведе олеснувањето на плаќањето на ратите за кредитите за граѓаните и за фирмите. Она што е извесно дека најверојатно нема секој клиент да добие повластување од банката. Ова најмногу за тие што немале и нема да имаат проблеми со плаќањата. Тие пак граѓани кои останале без работа, се соочуваат со потешкотии или фирмите кои се погодени ќе имаат низа поволности. 

Она што е јасно дека ќе има повеќе опции за олеснување - или одложување, односно грејс-период за отплата на кредитите или пролонгирање на исплатата на кредитот на подолг период. Може да се пресмета и пониска каматна стапка или да се одобри нов, поповолен кредит за рефинансирање на постоечкиот.

Гувернерката Анита Ангеловска Бежоска рече дека можноста ќе биде дадена за сите кредитни производи односно и за потрошувачките, за станбените и за автомобилските кредити. Секако ќе бидат опфатени и кредитните картички, дозволените минуси, но и кредитите на фирмите.

Банкарите се подготвени да помогнат но сите детали сега се утврдуваат. Сепак нема да станува збор за мораториум за наплатата на кредитите туку повеќе поволности. Сепак се уште не коментираат што точно ќе прават.

Фактор објави вчера дек аи финансиките друштва кои одобруваат брзи кредити ќе понудат низа олеснувања.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

ИНТЕРВЈУ ЏАМБАЗОВСКА: Здравственото осигурување на „Кроација“ покрива лекување во која било домашна болница, но и приватни клиники од Европа

ИНТЕРВЈУ ЏАМБАЗОВСКА: Здравственото осигурување на „Кроација“ покрива лекување во која било домашна болница, но и приватни клиники од Европа

Драги Рашковски им одговарал на странските менаџери за владините мерки и за условите за стратешките инвеститори

Драги Рашковски им одговарал на странските менаџери за владините мерки и за условите за стратешките инвеститори

Дали пандемијата ќе ги поскапе занаетчиските услуги?

Дали пандемијата ќе ги поскапе занаетчиските услуги?

Ватростална стана сопственик на Вардар, европскиот првак започнува од ново со променето име и 25.000 евра

Ватростална стана сопственик на Вардар, европскиот првак започнува од ново со променето име и 25.000 евра

Битиќи VS Лазаров: Ќе му помогнат ли ваучерите на домашниот туризам

Битиќи VS Лазаров: Ќе му помогнат ли ваучерите на домашниот туризам

На земјите во развој им треба економско закрепнување, советува Светска банка

На земјите во развој им треба економско закрепнување, советува Светска банка

ЕКОНОМИИТЕ ЗАКРЕПНУВААТ: Скокна цената на нафтата

ЕКОНОМИИТЕ ЗАКРЕПНУВААТ: Скокна цената на нафтата

РАСТЕ НЕВРАБОТЕНОСТА ВО ЕУ И ЕВРОЗОНАТА: Најпогодени младите во Шпанија, Франција и Италија

РАСТЕ НЕВРАБОТЕНОСТА ВО ЕУ И ЕВРОЗОНАТА: Најпогодени младите во Шпанија, Франција и Италија

НАСКОРО САМИ ЌЕ МОЖЕ ДА ПРОВЕРИТЕ - еве каде да видите дали сте добитници на државната платежна картичка

НАСКОРО САМИ ЌЕ МОЖЕ ДА ПРОВЕРИТЕ - еве каде да видите дали сте добитници на државната платежна картичка