13 Јуни, 2024
0.0277

ЌЕ РИПНАТ ДАВАЧКИТЕ ЗА ЛЕЖАЛКИ И ЧАДОРИ: Значително се зголемуваат таксите, ќе се одрази ли тоа и на туристите?

Објавено во: Финансии, Балкан 12 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Во јули минатата година беше донесен Законот за поморски имот и поморски пристаништа, а сега е донесена регулатива врз основа на која локалните власти ќе распишуваат јавни тендери за концесии на поморски имот.

Новата регулатива носи значително зголемување на минималните давачки за вршење на одредени дејности на поморскиот имот.

Последен пат овие давачки беа регулирани пред дваесет години, така што, на пример, минималниот надоместок за изнајмувачи на лежалки и чадори беше од десет до 40 куни годишно по лежалка (лежалка), во зависност од нивото на туризам.

Сега за таа дејност се предлага единствена такса од 40 евра годишно, што е речиси осум пати повеќе од сегашната најскапа минимална такса.

Дозвола за поморски домен може да се издава за различни, главно сезонски активности, од изнајмување опрема за рекреација и спорт, угостителски услуги, трговија до објавување огласи.

Минималните цени служат како почетни цени на аукциите, што значи дека надоместокот може да биде значително поголем, во зависност од интересот за концесијата. Исклучително е можно да се плати пониска такса од минималната, за 30 проценти, доколку никој не се јави на наддавањето.

Според новите правила, претприемач кој сака да отвори кафуле на плажа ќе треба да плаќа минимум 3.000 евра годишно за објектот, плус 60 евра за метар квадратен тераса. Тоа е за 50 отсто повеќе од минималната пропишана такса досега за најскапата туристичка класа.

Ако сака да отвори шанк на отворено со чешма, тоа ќе го чини минимум 2.000 евра годишно. За штанд со сувенири и ракотворби минималната такса се зголемува на илјада евра, додека претходно изнесуваше меѓу 200 и 800 евра.

Според одредбите на новата регулатива, минималниот надоместок за изнајмување скутер е 1.000 евра по пловен објект, додека претходно се движеше од 400 до 800 евра. За изнајмување моторен чамец новата минимална такса е 800 евра по пловен објект и изнесуваше од 20 до 46 евра за метар квадратен.

Минималната такса за изнајмување педалинки и даски за сурфање на ветер на хрватското крајбрежје сега се искачува на 100 евра по брод, додека претходно изнесуваше од 40 до 66 евра.

Кога станува збор за дозволите за концесија кои се доделуваат на период подолг од една година, а кои се уште се во сила, од Министерството велат дека тие важат до истекот на периодот за кој се доделени бидејќи се стекнати права.


Можеби ќе ве интересира

КБ Публикум инвест станува КБ ИНВЕСТ, со доминантна сопственост на Комерцијална банка

КБ Публикум инвест станува КБ ИНВЕСТ, со доминантна сопственост на Комерцијална банка

МУ ПАДНАА АКЦИИТЕ НА ТРАМП: И тоа за 20 проценти откако беше прогласен за виновен

МУ ПАДНАА АКЦИИТЕ НА ТРАМП: И тоа за 20 проценти откако беше прогласен за виновен

МИЛИЈАРДИ СЕ ВО ПРАШАЊЕ: Кои репрезентации вредат најмногу на ЕП 2024?

МИЛИЈАРДИ СЕ ВО ПРАШАЊЕ: Кои репрезентации вредат најмногу на ЕП 2024?

ЕВЕ КОЛКУ ПЕНЗИОНЕРИ ДОБИВААТ НАЈВИСОКА ПЕНЗИЈА ВО МАКЕДОНИЈА – исчезнуваат воените и земјоделските пензионери

ЕВЕ КОЛКУ ПЕНЗИОНЕРИ ДОБИВААТ НАЈВИСОКА ПЕНЗИЈА ВО МАКЕДОНИЈА – исчезнуваат воените и земјоделските пензионери

КОЛКУ ЧИНИ АЈВАРОТ НА ЗАЕВ- МАМАС ВО АВСТРАЛИЈА? Луѓето во шок, цената воопшто не е ниска

КОЛКУ ЧИНИ АЈВАРОТ НА ЗАЕВ- МАМАС ВО АВСТРАЛИЈА? Луѓето во шок, цената воопшто не е ниска

БРАНКО ГРЕГАНОВИЌ ПОДНЕСЕ ОСТАВКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛ НА УО НА НЛБ БАНКА - ќе ја врши функцијата до добивањето согласност на Тони Стојановски

БРАНКО ГРЕГАНОВИЌ ПОДНЕСЕ ОСТАВКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛ НА УО НА НЛБ БАНКА - ќе ја врши функцијата до добивањето согласност на Тони Стојановски

ОФИЦИЈАЛНО: ТОНИ СТОЈАНОВСКИ ЌЕ БИДЕ НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА УО НА НЛБ БАНКА - еден од најголемите банкарски трансфери во последниве години

ОФИЦИЈАЛНО: ТОНИ СТОЈАНОВСКИ ЌЕ БИДЕ НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА УО НА НЛБ БАНКА - еден од најголемите банкарски трансфери во последниве години

ИЗБОРИТЕ ГО ПОТОНАА ЕВРОТО - оваа валута е на најниско ниво по долг период

ИЗБОРИТЕ ГО ПОТОНАА ЕВРОТО - оваа валута е на најниско ниво по долг период

ГИ ИМАМЕ МНОГУ СО НАД ПОЛОВИНА МИЛИЈАРДА ЕВРА, А НЕКОИ БЛИЖАТ И ДО ЕДНА - еве колкава вредност достигнаа моќните македонски бизнис „капиталци“

ГИ ИМАМЕ МНОГУ СО НАД ПОЛОВИНА МИЛИЈАРДА ЕВРА, А НЕКОИ БЛИЖАТ И ДО ЕДНА - еве колкава вредност достигнаа моќните македонски бизнис „капиталци“