23 Март, 2018
0.1021

Ќе тријат ли раце земјоделците од ИПАРД 2?

Објавено во: Агробизнис 07 Декември, 2017

Земјоделците досега со најголем број на барања за проекти за финансиска помош од ИПАДРД 2 програмата со 1400 пријави што е значително зголемување со оглед на тоа што во минатите огласи се регистрирале во проесек до 500 пријави.

Според Платежната агенција, се очекува првите договори да бидат склучени во февруари идната година, а поголемиот број на пријави се должи на подобрените услови за учество со тоа што стапката на кофинансирање на инвестиции во земјоделските компании се зголеми од 50 до 70%, особено ако инвестицијата е планирана во неразвиен плански регион.

Од овој оглас прифатлив сектор за инвестирање се и вложувањата во житните култури и во обновливите извори на енергија. Дел за сопствено користење на енергијата, а дел за продажба.

На земјоделците и бизнис операторите кои ќе користат средства од оваа програма на располагање им стојат и Гарантниот фонд за покривање на дел од хипотеката за земениот кредит, и субвенции за покривање на трошоците за половина од банкарските камати.


Можеби ќе ве интересира

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Земјоделците наскоро ќе добијат 50% поевтина нафта

Kaкво брашно се увезува во Македонија?

Kaкво брашно се увезува во Македонија?