04 Април, 2020
0.0259

Кои се најчестите, а кои најспецифичните имиња кај новороденчињата?

Објавено во: Македонија 31 Декември, 2016

Во текот на годината во Македонија се родени 29.000 бебиња.

Според податоците на Управата за евиденција на матичните книги, најчести имиња кај девојчињата се Сара, Јана и Калина, а кај машките деца Тадеј, Михаил и Јован. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека во декември  се родени 1.763 бебиња, а најчести имиња биле Марко и Јана. 

Најкарактеристично име дадено годинава е Лемур.

Меѓу женските бебиња во 2015 година најискористено беше името Мила, а Јаков беше најчестото машко име кое граѓаните во земјава го давале на своите новородени деца лани. 

Меѓу најчестити имиња лани кај новородените женски бебиња се и Лана, Михаела, Сара, Јана, Софија, Дарија, Мелиса, додека кај машките деца најчести имиња кои ги давале се и Стефан, Филип, Дамјан, Даријан, Никола, Јован и Михаил.

Според податоците на Управа за водење матични книги во 2015 година како специфични имиња се јавуваат Денуција, Срна, Мевлан, Бисера, Фатма.

Стотина деца кои се родени лани добиле по две имиња.


Можеби ќе ве интересира

Видео за донациите од Заеви: Еве што сподели портпаролот на СДСМ, Костадинов

Видео за донациите од Заеви: Еве што сподели портпаролот на СДСМ, Костадинов

Уште седум ново инфицирани со Ковид-19 во Куманово

Уште седум ново инфицирани со Ковид-19 во Куманово

Мобилна апликација за следење на информациите со КОВИД-19

Мобилна апликација за следење на информациите со КОВИД-19

Статистика на Чулев за (не)почитување на мерките

Статистика на Чулев за (не)почитување на мерките

Вријат таборите: Кој е заслужен за помошта од Словенија - Мицкоски или Владата

Вријат таборите: Кој е заслужен за помошта од Словенија - Мицкоски или Владата

Полициски час: Приведени 28 лица

Полициски час: Приведени 28 лица

ДЕЦА ВНИМАВАЈТЕ: Далечинското учење е задолжително

ДЕЦА ВНИМАВАЈТЕ: Далечинското учење е задолжително

ВАЖНО: Психолошка поддршка по телефон

ВАЖНО: Психолошка поддршка по телефон

Филипче: Чувајте се колеги!

Филипче: Чувајте се колеги!