10 Јуни, 2023
0.0240

Кој има викендица, ќе плаќа поголеми даноци

Објавено во: Економија 26 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Хрватите ќе плаќаат повисоки даноци за викендичките. 

Во новиот даночен пакет, Владата ги зема предвид барањата на градовите и општините кои подолго време бараат зголемување на даноци за викендици. Новиот асортиман ќе биде од 0,60 до 5 евра за метар квадратен корисна површина, а сега беше од 0,66 до 1,99 евра. Може да се очекува дека повеќето локални единици ќе го зголемат данокот до максимален износ, што ќе биде силен удар за џебот на сопствениците на викендички и станови, анализира Н1 Инфо. Во согласност со Законот за локални даноци, секоја зграда, дел од зграда или стан што се користи повремено или сезонски се смета за викендица. Главен критериум за утврдување на статусот на викендица е фактот дека имотот се користи повремено или сезонски или има друга намена. Според тоа, имотот што се користи цела година не се смета за викендица, без разлика дали сопственикот го користи за свој престој или е трајно изнајмен, како и имот погоден за домување кој воопшто не се користи, пишува Тпортал. Уште на почетокот на 90-тите години, опсегот за оданочување на викендички и станови беше воспоставен од пет до 15 куни, односно од 0,66 до 1,99 евра и до сега не е променет. 

foto freepik.com

Можеби ќе ве интересира

За храна и пијалоци за едно семејство се потребни над 19.500 денари - колку „тежи“ минималната кошничка?

За храна и пијалоци за едно семејство се потребни над 19.500 денари - колку „тежи“ минималната кошничка?

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

БАЛКАНОТ "СПИЕ" НА ЗЛАТО: Откриено уште едно наоѓалиште во Босна и Херцеговина

НА БАРАБАН ОДИ СИМБОЛОТ НА НЕКОГАШНИОТ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ ШОПИНГ - се продава Стоковната куќа „26 Јули“, досега газда и беше „Кристал“ од Велес

НА БАРАБАН ОДИ СИМБОЛОТ НА НЕКОГАШНИОТ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ ШОПИНГ - се продава Стоковната куќа „26 Јули“, досега газда и беше „Кристал“ од Велес

ВЛАДАТА МУ ДАДЕ НА НОМАГАС 3,3 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за експропријација на земјиштето за Интерконекторот на гас кон Грција

ВЛАДАТА МУ ДАДЕ НА НОМАГАС 3,3 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за експропријација на земјиштето за Интерконекторот на гас кон Грција

Како се снаоѓаат пензионерите со мали пензии за да го поминат месецот?

Како се снаоѓаат пензионерите со мали пензии за да го поминат месецот?

ЕВЕ КАКОВ РАБОТОДАВАЧ Е ЛИДЛ: За што доби награда во Србија?

ЕВЕ КАКОВ РАБОТОДАВАЧ Е ЛИДЛ: За што доби награда во Србија?

Инвеститорите очекуваат нов пад на вредноста на турската лира

Инвеститорите очекуваат нов пад на вредноста на турската лира

Зошто централните банки ќе инвестираат во злато?

Зошто централните банки ќе инвестираат во злато?

ЗА БИТИЌИ ИНФЛАЦИЈАТА ПАДНАЛА: Економските политики давале резултати

ЗА БИТИЌИ ИНФЛАЦИЈАТА ПАДНАЛА: Економските политики давале резултати