21 Јули, 2019
0.0176

КОЈ ЌЕ ГО ДОБИЕ ТЕНДЕРОТ: Земјоделците на чекор до „зелена нафта“

Објавено во: Агробизнис 13 Мај, 2019

Со платежни картици и повеќекратно наскоро земјоделците ќе може да купуваат само „Еуродизел“ гориво за земјоделска механизација.

Околу педесет и пет илјади земјоделци за прв пат ќе бидат опфатени со мерката зелена нафта а програмата за директни плаќања предвидува 200 милиони денари.

Тендерот за набавка на гориво за земјоделска механизација е објавен денеска а целта на надлежните е да се намалат производните трошоци на земјоделците.

Од надлежното министерство потенцираат дека сите компании инаат право да ја погледнат тендерската документација и да ги кажат забелешките ако ти имаат.

Меѓудругото право да учествуваат имаат сите странски и домашни правни или физички лица или група такви лица – понудувач кои се регистрирании за вршење на дејноста поврзана со предметот на договорот а ќе биде избран оној чија понуда ќе биде оценета како прифатлива.

Од МЗШВ потенцираат и дека таа компанија што ќе го добие тендерот ќе има обврска да ги испечати платежните картици. Откако ќе го направи тоа ќе треба да ги остави до Платежната агенција којашто преку Подрачните единици ќе ги доделува на земјоделците.

Износот пак ќе се одреди врз основа на големината на површините и земјоделските култури за кои конкурирале земјоделците за субвенции во 2018 година

Можеби ќе ве интересира

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците