15 Април, 2021
0.0210

Кој не примил вакцина нема да може да оди на аџилак

Објавено во: Свет, Корона Вирус 02 Март, 2021

За невакцинираните нема аџилак во Мека, одлучи Саудиска Арабија. 

Министерството за здравство на Кралството Саудиска Арабија денеска ја потврди одлуката при што се наведува дека „главниот услов за учество“ на аџилакот ќе биде потврда за примена вакцина против COVID-19. Министерот за здравство, Туфик Ал Рабја објави дека „задолжителна вакцинација ќе биде услов за секој аџија“. Секој муслиман има обрска еднаш во животот да го направи аџилакот во Мека. Може да го направи и повеќе пати, но еднаш е задолжително. Оваа година тој ќе се случи од 17 до 22 јули.

Саудиска Арабија вакцинацијата ја почна на 17 декември со вакцините на Moderna, Pfizer/BioNTech и AstraZeneca. Досега во Кралството се регистрирани 377.700 заразени. 

Можеби ќе ве интересира

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија