18 Јули, 2018
0.4174
    ALK 8022.86    0.07%     GRNT 805    -1.97%     KMB 5100.28    0.85%     MPT 43389.66    0.94%     OKTA 4301    -0.83%     RMDEN09 98    2.22%     RMDEN16 95    0%     RMDEN17 95.95    0.05%     STIL 129.42    1.91%     TIKV 157    2.61%     TKVS 4650    0%     TNB 13700    -2.14%     TPLF 1089    9.98%     TTK 992.73    1.11%     UNI 2400    1.95%     ZILU 250    5.49%

Кој прави 20 милиони евра приход од продажба на гипс плочи?

Објавено во: Анализа 05 Јули, 2018

Приходот од продажба на „Кнауф Радика“ лани надминал 20 милиони евра, а добивката изнесува 3,87 милиони евра. Продажбата на домашен пазар на „Кнауф Радика“ е 12,4 милиони евра

Единствениот македонски производител на гипсени плочи „Кнауф Радика“ лани направил приход од 20,85 милиони евра од продажба на своите производи, пишува во извештаите на независните ревизори. Тие лани пораснале за 1,4 милиони евра.

Од тие пари 12,43 милиони евра се приходи на домашниот пазар за гипсени плочи, а останатите 8,42 милиони евра се приходи од извоз. Трошоците на компанијата се 15,12 милиони евра, а добивката од редовното работење е 4,3 милиони евра и во споредба со 2016 година пораснала за 400.000 евра. Вкупната сеопфатна добивка за 2017 година е 3,87 милиони евра и таа е за 359.000 евра повисока од 2016 година. „Кнауф Радика“ лани успеал својата сеопфатна добивка да ја зголеми за 10 отсто во однос на 2016 година.

Голем раст на побарувањата и обврските

Многу важно е да се истакне дека побарувањата од купувачи и останатите побарувања пораснале лани за 2 милиони евра во однос на 2016 година и тие достигнале 4,12 милиони евра на крајот на минатата година. Воедно пораснале и тековните обврски на компанијата и тоа до ниво од 3,5 милиони евра. Лани нивното зголемување изнесува 2,8 милиони евра. Во овој контекст многу е важно да се истакне дека оваа компанија хипотеки и товар врз своите имот и средства за работа.

Оваа успешна компанија заклучно со крајот на 2017 година има акумулирана добивка од речиси 7 милиони евра.


Р. Ф.

Можеби ќе ве интересира

Како издржува ПИОМ: Пензиите од јануари до мај зависеле само од месечните позајмици од буџетот

Како издржува ПИОМ: Пензиите од јануари до мај зависеле само од месечните позајмици од буџетот

За што Македонец најчесто „дига“ кредит?

За што Македонец најчесто „дига“ кредит?

Колку пари има во бизнисот со природен гас: Колкава е просечната плата во ГА-МА?

Колку пари има во бизнисот со природен гас: Колкава е просечната плата во ГА-МА?

Што си купи Чифлиганец со 10 милиони евра?

Што си купи Чифлиганец со 10 милиони евра?

Колку чини „Ало“ во РЕК Битола?

Колку чини „Ало“ во РЕК Битола?