16 Јули, 2019
0.0192

Колку пари годинава ќе се потрошат за земјоделски субвенции?

Објавено во: Агробизнис 09 Февруари, 2019

Годинава помалку средства ќе се потрошат за земјоделски субвенции. 

Земјоделците годинава ќе добијат 99,8 милиони евра директни субвенции.

Тоа е за нешто над 10 милиони евра помалку од лани кога се исплатија 110,1 милиони евра. И двете суми се далеку од 160 – те милиони евра за субвенции ветени во предизборната програма на Владата.

Министерот за земјоделство, Љупчо Николовски изјави дека не може да се спореди носење на новата програма со реализација на претходната. Тој најавува дека со ребалансот на Буџетот ќе се обезедат дополнителни средства за обесштетување на лозарите што значи повеќе пари за земјоделството.

Од Министерството за земјоделство објаснуваат дека во програмата за финансиска поддршка се зголемуваат субвенциите за повеќе земјоделски култури и сточарски производи, а се воведуваат и неколку нови мерки, меѓу кои и “зелената нафта”, што ќе опфати 55.000 земјоделци.

Можеби ќе ве интересира

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство од 2017 година

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство од 2017 година

Позната фирмата која ќе ги снабдува земјоделците со зелена нафта

Позната фирмата која ќе ги снабдува земјоделците со зелена нафта

Жетвата на пченицата започна: По која цена се откупува

Жетвата на пченицата започна: По која цена се откупува

Одбран операторот кој ќе обезбеди „зелена нафта“, се чекаат платежните картички

Одбран операторот кој ќе обезбеди „зелена нафта“, се чекаат платежните картички