15 Јуни, 2024
0.0277

КРИЗАТА ГИ „СКАСТРИ“ МИЛИЈАРДЕРИТЕ, РУСКИТЕ СЕ „НАЈОТПОРНИ“ - еве колку луѓе во светот го имаат тоа богатство

Објавено во: Финансии 03 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Светските милијардери минатата година „ослабнаа“ и по вкупното богатство, но и по вкупниот број на поединци кои според последните податоци можат да се пофалат дека припаѓаат на овој елитен клуб.

Листата на милијардери на Алтрата покажува дека САД сè уште целосно доминираат на рангирањето со 955 милијардери, по што следи Кина на второ место со 357 и Германија на трето место со 173 милијардери.

Сите три земји забележаа пад на милијардери во 2022 година, при што Америка забележа пад од 2,1 отсто на годишно ниво, Кина 10,8 отсто и Германија 1,7 отсто, пишува FOX Business.

Извештајот покажа дека во 2022 година е забележан прв годишен пад на глобалната популација на милијардери од 2018 година. Имаше пад од 3,5 проценти на 3.194 поединци во она што аналитичарите го нарекоа „година на крајности“, посочувајќи на нестабилноста на глобалниот пазар, војната на Русија во Украина, историски високата инфлација и монетарното стегање.

Вкупното богатство на милијардерите исто така се намали, паѓајќи за 5,5 отсто на 11,1 трилиони долари, што е втор најголем пад во една деценија.

Според Алтрата, милијардерите чие богатство е силно поврзано со технологијата, здравството и недвижностите забележале најголем пад на нето-вредноста, додека оние чие богатство е поврзано со индустриите како што се воздушната, одбраната, градежништвото и храната и пијалоците покажале најголема отпорност.

Две земји забележаа пораст на милијардери

Од првите 15 земји-милијардери, само две забележаа зголемување на нивната популација на милијардери. Популацијата на милијардери во Русија се зголеми за 4,7 проценти на 112, додека Сингапур забележа пораст од 8 проценти на 54. Можеби не е изненадувачки што првите градови со милијардери забележаа слични трендови.

Њујорк изгуби двајца милијардери минатата година, но сè уште ја држи најголемата популација на милијардери во светот со 136. Хонг Конг исто така загуби неколку милијардери, но сепак е на второто место со 112, а Сан Франциско е трет со 84, откако загуби еден милијардер во 2022 година.

(Фокс бизнис)

Можеби ќе ве интересира

ШТО ЈА КРЕВА ДО НЕСТВАРНИ ВИСОЧИНИ АКЦИЈАТА НА КОМЕРЦИЈАЛНА, ИМА ЛИ НЕШТО ШТО НЕ ЗНАЕМЕ - сè што имаме јавно кажуваме, велат од банката

ШТО ЈА КРЕВА ДО НЕСТВАРНИ ВИСОЧИНИ АКЦИЈАТА НА КОМЕРЦИЈАЛНА, ИМА ЛИ НЕШТО ШТО НЕ ЗНАЕМЕ - сè што имаме јавно кажуваме, велат од банката

ЌЕ ЈА ДОБИЛЕ ЛИ МАСК НАГРАДАТА: акционерите му одобрија исплата - „ќе биде интересно да се види дали друг суд е подготвен да го признае гласањето“

ЌЕ ЈА ДОБИЛЕ ЛИ МАСК НАГРАДАТА: акционерите му одобрија исплата - „ќе биде интересно да се види дали друг суд е подготвен да го признае гласањето“

ИМЕНУВАНИ НОВИ ЧЛЕНОВИ НА НАДЗОРНИОТ ОДБОР НА СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ - Доима, Тагарис, Толиа и Карандреас се директори во Националната банка на Грција

ИМЕНУВАНИ НОВИ ЧЛЕНОВИ НА НАДЗОРНИОТ ОДБОР НА СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ - Доима, Тагарис, Толиа и Карандреас се директори во Националната банка на Грција

ИНТЕРВЈУ ХАРТМАН, ИСКУСЕН ШВАЈЦАРСКИ БАНКАР, ЗА ФАКТОР: Немојте екстра да ги даночите банките, тие се тука за да ја поддржуваат економијата

ИНТЕРВЈУ ХАРТМАН, ИСКУСЕН ШВАЈЦАРСКИ БАНКАР, ЗА ФАКТОР: Немојте екстра да ги даночите банките, тие се тука за да ја поддржуваат економијата

Одговорот на Русија на новите американски санкции ги зачуди сите: Московската берза направи драстичен потег

Одговорот на Русија на новите американски санкции ги зачуди сите: Московската берза направи драстичен потег

Вложувањата во неживотни осигурувања пораснаа 10 проценти, достигнаа 90 милиони евра за пет месеци

Вложувањата во неживотни осигурувања пораснаа 10 проценти, достигнаа 90 милиони евра за пет месеци

НА ПРОДАЖБА И ТОА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД ВРЕМЕТО НА ЈУГОСЛАВИЈА: Се нудат два авиони, делови, инвентар и опрема за 4,9 милиони евра од југословенската авиокомпанија

НА ПРОДАЖБА И ТОА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД ВРЕМЕТО НА ЈУГОСЛАВИЈА: Се нудат два авиони, делови, инвентар и опрема за 4,9 милиони евра од југословенската авиокомпанија

КБ Публикум инвест станува КБ ИНВЕСТ, со доминантна сопственост на Комерцијална банка

КБ Публикум инвест станува КБ ИНВЕСТ, со доминантна сопственост на Комерцијална банка

МУ ПАДНАА АКЦИИТЕ НА ТРАМП: И тоа за 20 проценти откако беше прогласен за виновен

МУ ПАДНАА АКЦИИТЕ НА ТРАМП: И тоа за 20 проценти откако беше прогласен за виновен