18 Јуни, 2019
0.0177

Македонец доби 25.000 евра за машина-берачка на вишни

Објавено во: Агробизнис 27 Август, 2018

Меѓу првите одобрени пари од ИПАРД 2 програмата за македонските земјоделци е  инвестиција за набавка на автоматска берачка за вишни, вредна 50 илјади евра. Половината или 25 илјади евра по завршената реализација веќе му се вратени на инвеститоторот.

Од скоро 670 потпишани договори, стотина се веќе реализирани. Со Европскиот фонд се финансираат најмалку 50 проценти од инвестициите во земјоделството, а се очекува до крајот на годината да има нови јавни повици.

Почна користењето на ИПАРД 2 програмата. До платежната Агенција се пристигнати 107 барања за исплата, од вкупно 684-те склучени договори. 

Од нив најголем дел, или 666 се за инвестиции во земјоделските стопанства, за који што се потребни повеќе 6,2 милиони евра. Другите 29 договори се за преработка на земјоделски и рибни производи во вредност 6,1 милиони евра.

Сите кои се заинтересирани да  користат дел од ИПАРД парите, во наредниот период треба да ја посетуваат веб страната на платежната Агенција која ги објавува новите повици.

Европските пари од ИПАРД 2 може да се користи до 2023 година во вредност од 80 милиони евра, од кои 60 милиони се од предпристапните фондови, а другите од националниот  буџет.


Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот