20 Мај, 2024
0.0316

Македонија, Хрватска и Бугарија бележат најголем пад на населението во последната деценија

Објавено во: Балкан 14 Април, 2024

Добивај вести на Viber


Студија откри јасен тренд на опаѓање на населението во Југоисточна Европа, при што Македонија, Хрватска и Бугарија доживуваат најголема загуба на население во последната деценија.

Според хрватскиот Индекс, Македонија има пад на населението од 11 отсто од 2012 година, додека Хрватска и Бугарија изгубиле околу 9 отсто од своите жители.

Србија и Босна и Херцеговина, исто така, забележаа значителен пад на населението, при што демографските податоци покажуваат загуба од 7,68 отсто и 6,74 отсто, соодветно. Поточно, податоците од Босна и Херцеговина се неизвесни, бидејќи последниот попис на населението беше направен во 2013 година и не беше прифатен од сите субјекти во земјата.

Романија изгуби најмногу население во апсолутна вредност, со еден милион жители помалку за десет години, што е пад од 5 проценти. Големи загуби доживеа и Бугарија, при што земјата загуби 626.500 население во бројки.

Во меѓувреме, Грција и Србија  загубија 608.000, односно 526.000 жители. Посебно Хрватска доживеа голем процентуален пад, со загуба од 9,66 отсто од нејзиното население.

И покрај разликите во богатството и економскиот развој во регионот, демографските проблеми се слични во сите овие земји. Подобрувањата на животните услови го зголемија животниот век, но бројот на раѓања опаѓа, со што се зголемува притисокот врз економијата и се зголемуваат предизвиците поврзани со стареењето на населението.

Можеби ќе ве интересира

„ГИ ВИДОВ ВО 14 ЧАСОТ И 45 МИНУТИ КАЈ ДЕПОНИЈАТА“: Сведок раскажа сѐ за средбата со убијците на Данка

„ГИ ВИДОВ ВО 14 ЧАСОТ И 45 МИНУТИ КАЈ ДЕПОНИЈАТА“: Сведок раскажа сѐ за средбата со убијците на Данка

ЈА ИЗНЕНАДИ ЈАВНОСТА СО ПОДАТОКОТ ЗА ГОЛЕМАТА ЗАШТЕДА, ПА КУПИ СТАН ВО ЕЛИТНА НАСЕЛБА - која е хрватската пратеничка што ова си го дозволи, ја паметиме и овде

ЈА ИЗНЕНАДИ ЈАВНОСТА СО ПОДАТОКОТ ЗА ГОЛЕМАТА ЗАШТЕДА, ПА КУПИ СТАН ВО ЕЛИТНА НАСЕЛБА - која е хрватската пратеничка што ова си го дозволи, ја паметиме и овде

ВО СУПЕРМАРКЕТИ, АПТЕКИ И ДРУГИ ПРОДАВНИЦИ ВО ГРЦИЈА, НЕ Е ДОЗВОЛЕНО ДА СЕ ОДИ ВО КОСТИМ ЗА КАПЕЊЕ: Ако ги почитувате овие правила, нема да ги налутите сопствениците

ВО СУПЕРМАРКЕТИ, АПТЕКИ И ДРУГИ ПРОДАВНИЦИ ВО ГРЦИЈА, НЕ Е ДОЗВОЛЕНО ДА СЕ ОДИ ВО КОСТИМ ЗА КАПЕЊЕ: Ако ги почитувате овие правила, нема да ги налутите сопствениците

„НУДАТ ШУПИ И ДУПКИ, А ЦЕНИТЕ СЕ КАКО ВО МОНАКО“: Сместувањето во Грција поскапело повеќе од двојно, Србите се во невидена паника за летување!

„НУДАТ ШУПИ И ДУПКИ, А ЦЕНИТЕ СЕ КАКО ВО МОНАКО“: Сместувањето во Грција поскапело повеќе од двојно, Србите се во невидена паника за летување!

ВУЧИЌ ЗА АМАНДМАНИТЕ КОИ ГИ ПОДНЕСЕ ЦРНА ГОРА НА РЕЗОЛУЦИЈАТА ЗА СРЕБРЕНИЦА: Тоа е валкана игра и перфиден трик

ВУЧИЌ ЗА АМАНДМАНИТЕ КОИ ГИ ПОДНЕСЕ ЦРНА ГОРА НА РЕЗОЛУЦИЈАТА ЗА СРЕБРЕНИЦА: Тоа е валкана игра и перфиден трик

КРАДЕЛ НА ПЕЛОПОНЕЗ: Уапсен е македонски државјанин со „богато“ криминално досие

КРАДЕЛ НА ПЕЛОПОНЕЗ: Уапсен е македонски државјанин со „богато“ криминално досие

ГЕРАПЕТРИТИС: Граѓаните на Северна Македонија не би сакале да ги стават во опасност односите со Грција

ГЕРАПЕТРИТИС: Граѓаните на Северна Македонија не би сакале да ги стават во опасност односите со Грција

ЛИДЕРОТ НА СИРИЗА ДО МИЦОТАКИС: Ако сметате дека Договорот од Преспа е предавнички, еве ви шанса да го поништите

ЛИДЕРОТ НА СИРИЗА ДО МИЦОТАКИС: Ако сметате дека Договорот од Преспа е предавнички, еве ви шанса да го поништите

ПОЛИЦИЈАТА ЗАПЛЕНИ СЕКИРА И НОЖ: Четиринаесетгодишно девојче од Црна Гора планирало терористички напад во Грац

ПОЛИЦИЈАТА ЗАПЛЕНИ СЕКИРА И НОЖ: Четиринаесетгодишно девојче од Црна Гора планирало терористички напад во Грац