19 Август, 2018
0.3079
    ALK 7956.45    -0.54%     GRNT 793.88    -1.36%     KMB 5168.81    -0.47%     MERM 2006    126.41%     MKSD 204    0%     MPT 44500.29    -1.11%     MTUR 4600    -1.08%     OHB 6500    -0.01%     OKTA 4215.18    -6.1%     PPIV 44500    -1.13%     RADE 1700    -0.12%     RMDEN17 96.02    -0.08%     RZEK 30    0%     RZTK 511    0%     RZUS 120    -2.94%     STB 1031.49    0.11%     STIL 131.22    -1.34%     TEL 277.4    -1.52%     TNB 14130    -0.46%     TTK 1146    -0.09%     UNI 2400    0.04%     VITA 8767    3%

Македонија потрошила милиони евра за справување со болеста Јазлеста кожа, има и доста загуби

Објавено во: Агробизнис 30 Јули, 2018

Неодамна, во 2015 година, заразната болест Јазлеста кожа се појави прв пат на Балканот и почна да го заразува добитокот во неколку земји.  Мерките за контрола - или евентуално искоренување – на болеста се разликуваа во различни земји, а најнова студија на ФАО ги оценува различните пристапи во три од нив (Албанија, Бугарија и Македонија) со цел да се испитаат трошоците и користите од секој од нив.

Методологијата што се користи во студијата е пренослива во други земји и за други болести, помагајќи им на носителите на одлуки да ги изберат најефективните мерки, со најниски економски и финансиски оптоварувања за нивните буџети и земјоделци.

Оваа болест предизвикува низа економски загуби - за земјоделците намалена плодност и производство на млеко, оштетување на вредната кожа, па дури и евентуална смрт на животното, а за локалните и националните власти трошоци за превентивни и контролни мерки. Тука се и трговските загуби, бидејќи земјите со прогласена опасност од зараза мора да го стопираат извозот.

"Постојат различни пристапи и алатки за да се реагира на болеста", вели специјалистот на ФАО за здравје на животните Даниел Белтран-Алкрудо, ко-автор на студијата. "Секоја земја може да избере различна комбинација од нив, како што можеме да видиме од случаите презентирани во студијата. Таквите одлуки стануваат поосновани ако се пресметаат трошоците за преземање или пак непреземање на одредени активности ".

Во Бугарија, Македонија и Албанија, болеста Јазлеста кожа се прошири брзо по првичната детекција во првата половина од 2016 година, што зафати 217, 1.464 и 3.568 стада, соодветно, истата година. Последиците не беа исти за секоја земја, со оглед на нивните различни структури за одгледување на животни, како и стратегиите за контрола.

Бугарија, која ги отстрани погодените стада, имаше највисоки вкупни трошоци за контрола на болеста, од 8,6 милиони евра. Македонија, која применуваше такви мерки само за првите 28 епидемии, имаше трошоци од 6,7 милиони евра. Во Албанија, каде воопшто не се применуваше отстранување на заболените стада, трошокот за контрола на болеста изнесуваше 5,3 милиони евра. Таму погодените животни беа третирани, а владата им компензираше на земјоделците со увезен добиток.

Од потрошени повеќе од 20 милиони евра, најскапи биле вакцините, надоместоците за земјоделците за излечени и мртви животни и - во Бугарија - воздушната дезинфекција (фумигација).

Оваа болест значително се намали во 2017 година, што може да се припише на контролните мерки, особено на вакцинацијата.

Истата анализа на трошоците и користите сега ќе се користи во рамките на друг проект на ФАО кој има за цел да им помогне на земјите со непосреден ризик во Источна Европа. "Методологијата им овозможува да проценат која стратегија за управување е поекономична во случај болеста да се појави на нивната територија", додава Белтран-Алкрудо.

Научените лекции ќе бидат искористени за развој на алатка (т.е. упатства и табеларни пресметки) која ќе им помага на земјите да вршат анализа на трошоци и користи за справување со епидемии на болести кај животните. Оваа алатка во моментов е во процес на развој и ќе се применува не само за болеста Јазлеста кожа, туку и за сите болести кај добитокот и животните.


Можеби ќе ве интересира

НЕКОИ ПРИОРИТЕТИ ЗА ИДНИОТ РАЗВОЈ НА ПРЕХРАМБЕНИОТ СИСТЕМ

НЕКОИ ПРИОРИТЕТИ ЗА ИДНИОТ РАЗВОЈ НА ПРЕХРАМБЕНИОТ СИСТЕМ

МЗШВ донесе сет мерки за стабилизирање на состојбата со откупот на сливи

МЗШВ донесе сет мерки за стабилизирање на состојбата со откупот на сливи

МЗШВ: Фактите околу сообраќајната несреќа ги побиваат лагите на ВМРО ДПМНЕ

МЗШВ: Фактите околу сообраќајната несреќа ги побиваат лагите на ВМРО ДПМНЕ

Тим од МЗШВ на средба со заменик амбасадорот на Руската Федерација, двете страни се согласни да се најде решени за времената забрана за извоз

Тим од МЗШВ на средба со заменик амбасадорот на Руската Федерација, двете страни се согласни да се најде решени за времената забрана за извоз

Лековита билка носи 3000 евра заработка по хектар

Лековита билка носи 3000 евра заработка по хектар

Николовски: Работиме на континуирано и навремено чистење на одводните канали и речни корита во секоја општина

Николовски: Работиме на континуирано и навремено чистење на одводните канали и речни корита во секоја општина

МЗШВ: Срамно и недозволиво е несреќен случај да се користи за политички манипулации со јавноста

МЗШВ: Срамно и недозволиво е несреќен случај да се користи за политички манипулации со јавноста

Македонија ќе најде други пазари, ако Русија става блокади

Македонија ќе најде други пазари, ако Русија става блокади

РАМПИТЕ СПУШТЕНИ: Се бара чаре за праските од Македонија кои Русија не ги сака

РАМПИТЕ СПУШТЕНИ: Се бара чаре за праските од Македонија кои Русија не ги сака